Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об отнесении в 2013 году в состав расходов транспортно-экспедиционных услуг

Об отнесении в 2013 году в состав расходов транспортно-экспедиционных услуг



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У М. КИЄВІ
   
   ЛИСТ
   
   від 23.11.2015 р. № 17856/10/26-15-15-03-11

   Головне управління Державної фіскальної служби у м. Києві розглянуло звернення <…> щодо віднесення в 2013 році до складу витрат транспортно-експедиційних послуг і в межах своїх повноважень повідомляє.
   
   Відповідно до абз. «е» пп. 138.10.3 п. 138.10 ст. 138 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями в редакції, що діяла до набрання чинності Закону України від 28.12.2014 № 71–VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі – ПКУ), до складу інших витрат включаються витрати на збут, пов'язані з реалізацією товарів, зокрема, витрати на транспортування, перевалку і страхування товарів, транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів) відповідно до умов договору (базису) поставки.
   
   Інші витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені, згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку (п. 138.5 ст. 138 ПКУ).
   
   Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємства та їх розкриття у фінансовій звітності визначає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 1999 року № 318 із змінами та доповненнями (далі – Наказ № 318).
   
   Пунктом 19 Наказу № 318, також, визначено, що витрати на збут включають, зокрема, витрати на транспортування, перевалку і страхування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів) відповідно до умов договору (базису) поставки.
   
   Крім того, згідно з абз. 4 п. 14 наказу Міністерства фінансів України від 20 жовтня 1999 року № 246 «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку» 9 «Запаси» із змінами та доповненнями, не включаються до первісної вартості запасів, а належать до витрат того періоду, в якому вони були здійснені (встановлені) витрати на збут.
   
   Таким чином, як в бухгалтерському, так і в податковому обліку в 2013 році витрати на транспортування товарів (транспортно-експедиційні послуги) слід вважати витратами на збут, які відображаються в періоді їх фактичного понесення, що має бути підтверджено відповідними первинними документами.
   
   Поряд з цим, слід зазначити, що оцінка правомірності відображення в податковому обліку господарських операцій може бути здійснена лише в межах податкової перевірки у відповідності до вимог ПКУ.
   
   Відповідно до п. 52.2 ст. 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
   Заступник начальника
   
Е.М. Пруднікова

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям