Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об отражении корректировки (уменьшения) налогового обязательства в декларации по налогу на добавленную стоимость

Об отражении корректировки (уменьшения) налогового обязательства в декларации по налогу на добавленную стоимость



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 26.11.2015 р. № 1645/10/02-32-15-01

   
   Головне управління ДФС у Вінницькій області розглянуло звернення Особи 1 від 19.10.2015 р. № 1/19 (вх. 3609/7/02-32) щодо відображення коригування (зменшення) податкового зобов’язання в декларації з податку на додану вартість, в межах своєї компетенції повідомляє наступне.
   
   Пунктом 192.1 статті 192 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН).
   
   Відповідно до підпункту 192.1.1 пункту 192.1 статті 192 ПКУ якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку - постачальника, то:
   
   а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;
   
   б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг.
   
   Постачальник має право зменшити суму податкових зобов'язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної. Тобто, у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг:
   
   постачальник має право зменшити податкові зобов'язання у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому розрахунок коригування зареєстрований покупцем в ЄРПН;
   
   покупець повинен зменшити податковий кредит в податковій декларації з ПДВ в податковому періоді, на який припадає дата складення розрахунку коригування, та зареєструвати його в ЄРПН у встановлені терміни.
   
   Загальні правила реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в ЄРПН, зокрема термін їх реєстрації в ЄРПН, встановлений пунктом 201.10 статті 201 розділу V Податкового кодексу України (далі – Кодекс).
   
   Згідно із загальним правилом реєстрація податкових накладних / розрахунків коригування в ЄРПН здійснюється не пізніше п'ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання, але не пізніше 180 календарних днів від дати їх складання.
   
   В той же час пунктом 39 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу продовжено термін реєстрації в ЄРПН податкових накладних / розрахунків коригування, дата складання яких припадає на період з 1 липня 2015 року по 30 вересня 2015 року (включно).
   
   Для таких податкових накладних / розрахунків коригування встановлюються такі строки реєстрації:
   
   податкові накладні / розрахунки коригування, складені з 1 по 15 день (включно) місяця у період з 1 липня 2015 року по 30 вересня 2015 року, підлягають реєстрації в ЄРПН до останнього дня (включно) місяця, в якому вони були складені;
   
   податкові накладні / розрахунки коригування, складені з 16 по останній день (включно) місяця у період з 1 липня 2015 року по 30 вересня 2015 року, підлягають реєстрації в ЄРПН до 15 числа (включно) місяця, наступного за місяцем, в якому вони були складені.
   
   
   Перший заступник начальника
   ГУ ДФС у Вінницькій області
Р.В.Осмоловський

   
   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям