Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об отражении операций по предоставлению кредита банковским учреждением в налоговом учете в 2008 году

Об отражении операций по предоставлению кредита банковским учреждением в налоговом учете в 2008 году



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 12.03.2016 р. № 2603/Б/99-99-19-02-02-14

   
   
   Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо відображення операцій з надання кредиту банківською установою у податковому обліку у 2008 році та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє.
   
   Відповідно до ст. 3 Закону України «Про звернення громадян» під зверненнями громадян слід розуміти викладені в письмовій або усній формі пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) і скарги.
   
   Допомога контролюючого органу конкретному платнику податків щодо практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган, є податковою консультацією (п.п. 14.1.172 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).
   
   При цьому податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. Кодексу).
   
   Щодо практичного застосування податкового законодавства.
   
   У 2008 році оподаткування результатів господарської діяльності суб'єктів здійснювалося відповідно до Закону України від 28 грудня 1994 року № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі – Закон).
   
   Відповідно до п. 1.11 ст. 1 Закону кредит – це кошти та матеріальні цінності, які надавалися резидентами або нерезидентами у користування юридичним або фізичним особам на визначений строк та під процент. Кредит розподілявся на фінансовий кредит, товарний кредит, інвестиційний податковий кредит та кредит під цінні папери, що засвідчували відносини позики.
   
   Оподаткування операцій з борговими вимогами та зобов'язаннями здійснювалось у порядку, встановленому п. 7.9 ст. 7 Закону.
   
   Так, до валових витрат не включались кошти або майно, надані платником податку у зв'язку, зокрема, з наданням кредиту іншим особам-дебіторам (п.п 7.9.2 п. 7.9 ст. 7 Закону).
   
   Проценти за кредитними операціями враховувались банківськими установами при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток у складі доходів від надання банківських фінансових послуг.
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям