Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об отсутствии в Справочниках налоговых льгот кода льготы по НДС в соответствии с подпунктом 196.1.3 пункта 196.1 статьи 196 НКУ

Об отсутствии в Справочниках налоговых льгот кода льготы по НДС в соответствии с подпунктом 196.1.3 пункта 196.1 статьи 196 НКУ



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
    ЛИСТ
   
    від 02.10.2015 р. № 20965/6/99-99-19-03-02-15
   
   Про розгляд листа

    Державна фіскальна служба України розглянула лист платника податку щодо відсутності у Довідниках податкових пільг коду пільги з податку на додану вартість відповідно до підпункту 196.1.3 пункту 196.1 статті 196 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та повідомляє.
   
    Відповідно до підпункту 196.1.3 пункту 196.1 статті 196 Кодексу не є об’єктом оподаткування операції з надання послуг із страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, а також пов'язаних з такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів та страхових агентів; надання послуг із загальнообов'язкового державного соціального страхування (у тому числі пенсійного страхування), недержавного пенсійного забезпечення, залучення та обслуговування пенсійних вкладів та рахунків учасників фондів банківського управління, адміністрування недержавних пенсійних фондів.
   
   Згідно із пунктом 30.6 статті 30 Кодексу суми податку та збору, не сплачені суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, обліковуються таким суб'єктом - платником податків. Облік зазначених коштів ведеться в порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1233 „Про затвердження Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг” (далі - Постанова № 1233). Системний облік видів пільг за їх кодами здійснюється ДФС у Довідниках податкових пільг.
   
    Постановою № 1233 визначено, що суб'єкт господарювання, що не сплачує податки та збори у зв'язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та складає звіт про суми податкових пільг за затвердженою формою. При цьому до такого звіту включаються лише ті податкові пільги, які визначаються за операціями з постачання товарів та/або послуг, що здійснюються на митній території України, є об'єктами обкладення податком на додану вартість і відповідно до Податкового кодексу України та міжнародних договорів України, ратифікованих Верховною Радою України, звільнені від оподаткування або оподатковуються за нульовою ставкою, а також ті, до яких застосовані спеціальні режими оподаткування в галузі сільського господарства.
   
    Враховуючи зазначене, операції, що не є об’єктом оподаткування, зокрема відповідно до підпункту 196.1.3 пункту 196.1 статті 196 Кодексу, не відображаються в Довідниках податкових пільг та у звіті про суми податкових пільг, форма якого затверджена Постановою № 1233.
   
   Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям