Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об учете сумм полученной возвратной финансовой помощи при определении объекта обложения налогом на прибыль

Об учете сумм полученной возвратной финансовой помощи при определении объекта обложения налогом на прибыль



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 29.03.2016 р. № 1001/10/08-01-12-04-11
   
   
   Про надання податкової консультації

   
   Головне управління ДФС у Запорізькій області за результатами розгляду листа «» щодо врахування сум отриманої поворотної фінансової допомоги при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток повідомляє наступне.
   
   Відповідно до п.п.135.5.5 п.135.5 ст.135 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) у редакції, що діяла до 01.01.2015, до складу інших доходів включались суми поворотної фінансової допомоги, отриманої платником податку у звітному податковому періоді, що залишались неповерненими на кінець такого звітного періоду, від осіб, які не є платниками цього податку (в тому числі нерезидентів), або осіб, які згідно із цим Кодексом мають пільги з цього податку, в тому числі право застосовувати ставки податку нижчі, ніж установлені пунктом 151.1 статті 151 цього Кодексу.
   
   У разі якщо в майбутніх звітних податкових періодах платник податку повертав таку поворотну фінансову допомогу (її частину) особі, яка її надала, такий платник податку збільшував суму витрат на суму такої поворотної фінансової допомоги (її частини) за наслідками звітного податкового періоду, в якому відбулося таке повернення.
   
   При цьому доходи такого платника податку не збільшувалися на суму умовно нарахованих процентів, а податкові зобов'язання особи, яка надала поворотну фінансову допомогу, не змінювалися як при її видачі, так і при її зворотному отриманні.
   
   Положення цього пункту не поширювалися на суми поворотної фінансової допомоги, отриманої від засновника/учасника (в тому числі нерезидента) такого платника податку, у випадку повернення такої допомоги не пізніше 365 календарних днів з дня її отримання.
   
   Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», який набрав чинності з 01.01.2015, розділ III «Податок на прибуток підприємств» ПКУ викладено у новій редакції.
   
   Зокрема, вказаними змінами передбачено, що з 01.01.2015 об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу III Кодексу (п.п.134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ).
   
   При цьому розділом III ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці за операціями з отримання (повернення) фінансової допомоги.
   
   Таким чином, доходи та витрати за операціями з отримання (повернення) поворотної фінансової допомоги (отриманої від засновника такого підприємства у 2014 році та не повернутої протягом 2015 року), враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку) відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності.
   
   Разом з цим, звертаємо увагу, що відповідно до частини 2 статті 6 Закону України від 16.07.99 року N 996-XIV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики (Міністерством фінансів України), який затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.
   
   
   Перший заступник начальника
О.П. Фоменко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям