Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об уплате авансовых взносов предприятиями-льготниками

Об уплате авансовых взносов предприятиями-льготниками



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 04.09.2014 р. N 3699/7/99-99-19-02-01-17
   
   Про сплату авансових внесків підприємствами-пільговиками

   Відповідно до абзацу четвертого пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 мільйонів гривень) щомісяця сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.
   
   При цьому абзацом одинадцятим пункту 57.1 статті 57 Кодексу встановлено, що у складі річної податкової декларації платником податку подається розрахунок щомісячних авансових внесків, які мають сплачуватися у наступні дванадцять місяців. Визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов'язань.
   
   Отже, податковим законодавством чітко визначено, що платники податку на прибуток, у яких доходи, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період 10 і більше мільйонів гривень, зобов'язані подати у складі річної податкової декларації розрахунок щомісячних авансових внесків, які мають сплачуватися наступні дванадцять місяців.
   
   Щодо сплати авансових платежів платником податку, який, починаючи з початку 2014 року, здійснює діяльність та отримав прибуток з виробництва електричної енергії з відновлювальних джерел енергії та звільнений від оподаткування згідно з підпунктом "в" пункту 17 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу, але за підсумками роботи 2013 року його сукупний дохід від господарської діяльності склав більше 10 мільйонів гривень, то зазначаємо таке.
   
   Абзацом дев'ятим пункту 57.1 статті 57 Кодексу передбачено подання податкової декларації та фінансової звітності за перший квартал тільки у разі неотримання прибутку або отримання платником податку збитку. При цьому такий платник податку авансових внесків у другому - четвертому кварталах звітного (податкового) року не здійснює, а податкові зобов'язання визначає на підставі податкової декларації за підсумками першого півріччя, трьох кварталів та за рік, яка подається до контролюючого органу в порядку, передбаченому Кодексом.
   
   Тобто пунктом 57.1 статті 57 Кодексу не передбачена можливість несплати щомісячних авансових внесків з податку на прибуток протягом дванадцятимісячного періоду у разі перебування на пільговому режимі оподаткування в попередньому (останньому) річному звітному податковому періоді.
   
   Водночас у пункті 43.1 статті 43 Кодексу визначені умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань: помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов'язання підлягають поверненню платнику відповідно до цієї статті, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.
   
   Обов'язковою умовою для повернення сум грошового зобов'язання є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які розраховуються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми.
   
   Голова
   
І. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям