Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об уплате экологического налога за размещение отходов в 2016 году

Об уплате экологического налога за размещение отходов в 2016 году



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у м. КИЄВІ
   
   ЛИСТ
   
   від 23.05.2016 р. № 11376/10/26-15-12-03-18

   
   
   Головне управління ДФС у м. Києві розглянуло лист «….» щодо сплати екологічного податку за розміщення відходів у 2016 році та повідомляє.
   
   З 01.01.2013 року Законом України від 24 травня 2012 року № 4834-VІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» внесені зміни до Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (із змінами та доповненнями) (далі – Податковий кодекс), зокрема, змінено значення поняття «розміщення відходів».
   
   Так, відповідно до пп.14.1.223 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу розміщення відходів - постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об'єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів.
   
   Згідно пп.240.1.3 п.240.1 ст.240 розділу VIII «Екологічний податок» Податкового кодексу платниками податку є суб'єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюється розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання).
   
   Разом з тим, згідно із п.240.5 ст.240 Податкового кодексу не є платниками податку за розміщення відходів суб’єкти господарювання, які розміщують на власних територіях (об’єктах) виключно відходи як вторинну сировину.
   
   Згідно із пп. 242.1.3 п.242.1 ст.242 Податкового кодексу об’єктом та базою оподаткування по екологічному податку, що справляється за розміщення відходів є обсяги та види (класи) розміщених відходів, крім обсягів та видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання.
   
   Відповідно до п. 249.6 ст. 249 Податкового кодексу екологічний податок за розміщення відходів обчислюється платниками самостійно щокварталу виходячи з фактичних обсягів розміщення відходів, ставок податку та коригуючих коефіцієнтів.
   
   Ставки екологічного податку за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах наведені у ст.246 Податкового кодексу.
   
   Ставки податку за розміщення окремих видів надзвичайно небезпечних відходів наведені у п.246.1 Податкового кодексу.
   
   Ставки податку за розміщення відходів залежно від класу небезпеки (І, ІІ, IІІ, IV) та рівня небезпечності відходів наведені у п.246.2 ст.246 Податкового кодексу.
   
   За розміщення відходів, на які не встановлено клас небезпеки, застосовується ставка податку, встановлена за розміщення відходів I класу небезпеки (п.246.3 ст.246 Податкового кодексу).
   
   Клас відходів визначається відповідно до нормативно-правових актів, що затверджуються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів за погодженням з державною санітарно-епідеміологічною службою України і питання щодо визначення класу небезпечності відходів не належить до сфери повноважень органів фіскальної служби.
   
   Враховуючи вищенаведене, суб’єкти господарювання, які здійснюють тимчасове розміщення (зберігання) відходів до їх видалення, шляхом вивезення відповідно до укладеного договору із спеціалізованим підприємством на утилізацію та захоронення, не є платниками екологічного податку з 01.01.2013 року.
   
   Додатково повідомляємо, що аналогічна позиція ДФС України щодо питань справляння екологічного податку за розміщення відходів розміщена на загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» ДФС України в розділі «Запитання-відповіді», категорія 120 «Екологічний податок».
   
   Згідно із ст.52 Податкового кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.Конец формы
   
   Звертаємо увагу, що листи ГУ ДФС у м. Києві не є нормативно-правовими актами, а мають лише інформаційний характер і не встановлюють правових норм та діють до набрання чинності нормативно-правових актів, що змінюють відповідні правовідносини.
   
   
   Заступник начальника
Е.М. Пруднікова

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям