Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об уплате ЕСВ лицом, осуществляющим независимую профессиональную деятельность, и одновременно является физическим лицом-предпринимателем на упрощенной системе налогообложения

Об уплате ЕСВ лицом, осуществляющим независимую профессиональную деятельность, и одновременно является физическим лицом-предпринимателем на упрощенной системе налогообложения



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 29.03.2016 р. № 55/14з/17-00-13-03-04

   
   Головне управління ДФС у Рівненській області розглянувши Вашу заяву від повідомляє.
   
   Законом України від 28 грудня 2014 року № 77-VIIІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» внесено зміни до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464), які набрали чинності з 1 січня 2015 року.
   
   Так, відповідно до п. 5 частини першої ст. 4 Закону № 2464 платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) є особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.
   
   Згідно з п. 2 частини першої ст. 7 Закону № 2464 єдиний внесок для зазначених осіб нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).
   
   У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
   
   Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (п. 5 частини першої ст. 1 Закону № 2464).
   
   Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску – максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює двадцяти п’яти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується єдиного внеску (п. 4 частини першої ст. 1 Закону № 2464).
   
   Крім того, пунктом 3 частини першої ст. 7 Закону № 2464 визначено, що єдиний внесок для платників, зазначених у п. 4 частини першої ст. 4 Закону № 2464, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховується – на суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
   
   Отже, беручи до уваги вищевикладене, починаючи з 01.01.2015, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та одночасно є фізичною особою-підприємцем на спрощеній системі оподаткування повинні сплатити єдиний внесок з доходів, отриманих від незалежної адвокатської діяльності за 2015 рік.
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям