Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об уплате налога на доходы физических лиц по продаже объектов недвижимости

Об уплате налога на доходы физических лиц по продаже объектов недвижимости



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 18.12.2015 р. № 710/К/02-32-17-01

   
   Головне управління ДФС у Вінницькій області розглянуло звернення «----» щодо сплати податку на доходи фізичних осіб з продажу об’єктів нерухомості, та в межах компетенції повідомляє .
   
   Відповідно до ст. 21 Закону України від 01.07.2004 р. № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», у разі поділу об’єкта нерухомого майна або виділу частки з об’єкта нерухомого майна відповідний розділ Державного реєстру прав та реєстраційна справа закриваються, реєстраційний номер цього об’єкта скасовується. Водночас для кожного з новостворених об’єктів нерухомого майна відкривається новий розділ Державного реєстру прав і нова реєстраційна справа, кожному з таких об’єктів присвоюється новий реєстраційний номер.
   
   Записи про речові права та їх обтяження щодо об’єкта, який поділяється, або при виділі частки із цього об’єкта переносяться до розділів Державного реєстру прав, що відкриті на кожний новостворений об’єкт. Якщо правочином або актом відповідного органу встановлено, що речові права та їх обтяження не поширюються на всі новостворені об’єкти нерухомого майна, записи про такі права та обтяження переносяться лише до розділів, відкритих для новостворених об’єктів, яких вони стосуються.
   
   Відповідно до п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ (далі – ПКУ) дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.
   
   Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.
   
   Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.
   
   Згідно з п. 172.2 ст. 172 ПКУ, дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у пункті 172.1 цієї статті, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в пункті 172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 цього Кодексу, тобто 5 відсотків.
   
   Дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі - продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону (п. 172.3 ст. 172 ПКУ).
   
   
   Перший заступник начальника
   ГУ ДФС у Вінницькій області
Р.В.Осмоловський

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям