Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об уплате налога на доходы физических лиц и военного сбора с выплаченных Фондом социального страхования по временной потере трудоспособности самозанятым лицам сумм материального обеспечения

Об уплате налога на доходы физических лиц и военного сбора с выплаченных Фондом социального страхования по временной потере трудоспособности самозанятым лицам сумм материального обеспечения



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 24.03.2016 р. № 6416/6/99-99-1-4-02-02-15

   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист <...> щодо сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору з виплачених Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності самозайнятим особам сум матеріального забезпечення та в межах компетенції повідомляє.
   
   Згідно з частиною третьою ст. 19 Закону України від 23 вересня 1999 року N 1105-XIV "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (в редакції Закону України від 28 грудня 2014 року N 77-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці") (далі - Закон N 1105) особи, які забезпечують себе роботою самостійно (займаються підприємницькою, адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов'язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї діяльності, в тому числі члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок), мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги відповідно до Закону N 1105 за умови сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування України згідно із законом.
   
   Статтею 20 Закону N 1105 встановлено види матеріального забезпечення та соціальних послуг за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.
   
   Зокрема, за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності надаються такі види матеріального забезпечення: допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною); допомога по вагітності та пологах; допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві).
   
   Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, врегульовано Податковим кодексом України (далі - Кодекс).
   
   Оподаткування доходів фізичних осіб - підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, визначено статтями 177, 178 розділу IV та главою 1 розділу XIV Кодексу.
   
   Доходом фізичної особи - підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, є доходи, отримані зазначеними особами виключно від здійснення підприємницької або незалежної професійної діяльності.
   
   Одночасно зауважуємо, що відповідно до п. 177.6 ст. 177 Кодексу у разі якщо фізична особа - підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими цим Кодексом для платників податку - фізичних осіб.
   
   Також пп. 4 п. 292.11 ст. 292 Кодексу передбачено, що до складу доходу фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку, визначеного ст. 292 Кодексу, не включаються, зокрема, суми коштів цільового призначення, що надійшли від фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.
   
   Отже, дохід у вигляді матеріального забезпечення, який виплачується фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування, не включається до доходу фізичної особи - підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, проте оподатковується за загальними правилами, встановленими Кодексом для платників податків - фізичних осіб.
   
   Порядок оподаткування доходів фізичних осіб податком на доходи фізичних осіб регламентується розділом IV Кодексу, відповідно до пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 якого не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, зокрема, сума допомоги по вагітності та пологах, сума страхових виплат, які отримує платник податку з фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування згідно із законом.
   
   Однак слід зауважити, що винятки, передбачені цим підпунктом, не поширюються на виплату заробітної плати, грошової (вихідної) допомоги при виході на пенсію (у відставку) та виплату, пов'язану з тимчасовою втратою працездатності.
   
   Крім того, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання фізичної особи, зокрема, фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування України (пп. "а" пп. 165.1.22 п. 165.1 ст. 165 Кодексу).
   
   Водночас згідно із пп. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 Кодексу.
   
   Податковий агент під час нарахування (виплати, надання) оподатковуваного доходу, у тому числі заробітної плати на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18 відс., визначену ст. 167 Кодексу (п. 168.1 ст. 168 Кодексу).
   
   Разом з тим, об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу (пп. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).
   
   Відповідно до п. 163.1 ст. 163 Кодексу об'єктом оподаткування є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 Кодексу.
   
   Ставка військового збору становить 1,5 відс. об'єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу (пп. 1.3 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).
   
   Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу (пп. 1.4 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).
   
   Пунктом 1.7 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу передбачено, що звільняються від оподаткування збором доходи, які згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 п. 165.1 ст. 165 Кодексу.
   
   Таким чином, дохід, отриманий фізичною особою - підприємцем та особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, у вигляді матеріального забезпечення (допомоги по вагітності та пологах, допомоги на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві)) від фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.
   
   У разі якщо фондом нараховується (виплачується) дохід у вигляді допомоги по тимчасовій непрацездатності, то сума такого доходу є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.
   
   Наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. N 4 затверджено форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (далі - форма N 1ДФ), та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (далі - Порядок).
   
   Згідно з Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку, сума допомоги по вагітності та пологах відображається податковим агентом у формі N 1ДФ за ознакою доходу "128", допомога на поховання за ознакою "146", допомога по тимчасовій непрацездатності - за ознакою "127".
   
   
   
   Голова
Р. Насіров

   
   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям