Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об уточнении сумм уплаченного ЕСВ плательщиками ЕН

Об уточнении сумм уплаченного ЕСВ плательщиками ЕН



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 30.06.2016 р. № 143/14з/17-00-13-03-05

   
   
   Розглянувши Вашу заяву ГУ ДФС у Рівненській області повідомляє.
   
   Відповідно до п. 4 частини 1 ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон №2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) є фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.
   
   Згідно з частиною 4 ст. 4 Закону №2464 фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.
   
   Фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, згідно п. 3 частини 1 ст. 7 Закону №2464 самостійно визначають суми, на які нараховується єдиний внесок, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
   
   Відповідно до п. 2 частини 1 ст. 6 Закону № 2464 платник єдиного внеску має право звертатися до органу доходів і зборів з письмовою заявою про зміну умов сплати єдиного внеску у разі зміни його статусу як платника (або отримання права на зміну розміру єдиного внеску, зокрема у зв'язку із зміною виду економічної діяльності). Тобто, платник повідомляє орган ДФС про набуття статусу інваліда або пенсіонера шляхом подання письмової заяви довільної форми із відповідними підтверджуючими документами.
   
   Згідно п. 3 розділу III Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 14 квітня 2015 року №435 (із змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 11 квітня 2016 року № 441) (далі - Порядок) у разі самостійного визначення бази нарахування єдиного внеску фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та які є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію за віком або соціальну допомогу, формують та подають до органів доходів і зборів Звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом. Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі – Звіт) подається за формою № Д5 згідно з додатком 5 до цього Порядку із зазначенням типу форми «початкова».
   
    Вами самостійно подано Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за формою згідно з додатком 5 від 29.01.2014 № 1503467531 за 2014 рік, від 02.02.2016 № 1603337576 за 2015 рік та сплачено єдиний внесок.
   
    Відповідно до статті 20 Закону № 2464-VI реєстр застрахованих осіб - автоматизований банк відомостей, створений для ведення єдиного обліку фізичних осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню відповідно до закону. Реєстр застрахованих осіб формує та веде Пенсійний фонд, користувачами цього реєстру є органи доходів і зборів та фонди загальнообов'язкового державного соціального страхування.
   
   Персоніфіковані відомості про заробітну плату (дохід, грошове забезпечення, допомогу, компенсацію) застрахованих осіб, на яку нараховано і з якої сплачено страхові внески, та інші відомості подаються до Пенсійного фонду роботодавцями, підприємствами, установами, організаціями, військовими частинами та органами, які виплачують грошове забезпечення, допомогу та компенсацію відповідно до законодавства. Відомості про фізичних осіб - підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, подаються безпосередньо зазначеними особами (п. 2 ст.20 Закону №2464).
   
   Відомості про страховий стаж та дохід, розмір сплаченого єдиного внеску та інші дані, що містяться в реєстрі застрахованих осіб, використовуються для обчислення та призначення страхових виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням (п.6 ст. 20 Закону №2464).
   
   Виправлення помилок у Звіті за формою згідно з додатком 5 Порядком не передбачено та відповідно до п. 16 розділу ІІ даного Порядку відповідальним за правильність та достовірність заповнення звіту є страхувальник.
   
   Зокрема, відповідно до п.2 розділу І Порядку розгляду контролюючими органами скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2015 № 1124 зобов'язання зі сплати єдиного внеску, самостійно визначені платником єдиного внеску у звіті про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб не підлягають адміністративному оскарженню.
   
   Враховуючи вищезазначене, оскільки чинним законодавством не передбачено внесення змін та уточнень до відомостей, що зазначені Вами у поданому Звіті за формою згідно з Додатком 5 таблиці 2 Порядку, та дані відомості в реєстрі застрахованих осіб могли бути використані для обчислення та призначення Вам страхових виплат, тому підстав для повернення коштів зі сплати єдиного внеску за 2014 та 2015 роки немає.
   
   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям