Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно администрирования НДС

Относительно администрирования НДС



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   МІЖРЕГІОНАЛЬНЕ ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС - ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОФІС З ОБСЛУГОВУВАННЯ ВЕЛИКИХ ПЛАТНИКІВ
   
    ЛИСТ
   
   від 24.11.2015 р. № 25895/10/28-10-06-11
   
   Щодо адміністрування ПДВ

   Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з ОВП розглянуло лист підприємства та в межах своїх повноважень повідомляє.
   
   1. Яку дату необхідно зазначити в податкових накладних, що будуть виписані Компанією на споживачів газу для ВТВ в періоді оформлення актів приймання-передачі природного газу?
   
   Згідно статті 201 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи, та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних.
   
   Податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов’язань продавця.
   
   Отже, податкову накладну за взаєморозрахунками із споживачами природного газу, в разі якщо оплата за спожитий природний газ ними не здійснена, Компанія складає у день оформлення акту приймання-передачі обсягів природного газу та у встановлені терміни реєструє таку податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних.
   
    2. Який порядок нарахування в податковій звітності податкових зобов’язань з ПДВ в разі оформлення актів приймання-передачі з покупцями природного газу для ВТВ, спожитого в жовтні 2015 року, оскільки податкові зобов’язання з ПДВ за цими операціями вже були нараховані Компанією в періоді споживання газу, що може призвести до подвійного оподаткування ?
   
   Згідно п.187.1 ст.187 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:
   
    а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі відсутності такої - дата інкасація готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;
   
    б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.
   
   Згідно з останнім абз. ст. 198 ПКУ для товарів/послуг, постачання (придбання) яких контролюється приладами обліку, факт постачання (придбання) таких товарів/послуг засвідчується даними обліку.
   
   Отже декларування податкових зобов’язань за відсутності сплати здійснюється у звітному місяці поставки товарів/послуг .
   
   При цьому, відповідно до п. 201.4 ст.201 ПКУ платники податку в разі здійснення постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер:
   
   покупцям - платникам податку - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом такого місяця.
   
   покупцям - особам, не зареєстрованим платниками податку, - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням всього обсягу постачання товарів/послуг таким покупцям, з якими постачання мають такий характер, протягом такого місяця.
   
   У зв’язку з оформленням актів приймання-передачі з покупцями природного газу, спожитого в жовтні 2015 року, Компанія в періоді оформлення таких актів приймання-передачі складає розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної, виписаної в жовтні 2015 року на невизначеного покупця (неплатника податку), та відображає даний розрахунок у податковій звітності за звітний період в якому здійснено таке коригування.
   
   3. Чи може Компанія в періоді оформлення актів приймання-передачі газу для ВТВ відповідно ст.192 ПКУ скласти розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної в разі зміни покупця товарів та чи буде на підставі такого розрахунку коригування, зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних збільшена сума ПДВ,розрахована по формулі та на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні ?
   
   Згідно п. 192.1 ст. 192 ПКУ якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадку повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.
   
   Відповідно до п. 200.3 прим. 1 ст. 200 ПКУ у формулі показник SНаклВид - загальна сума податку за виданими платником податковими накладними, зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних та розрахунками коригування до таких податкових накладних, зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних.
   
   Відповідно до змін внесених Законом України від 16.07.2015 № 643-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» (далі Закон № 643) до п. 200.3 прим.1 ст. 200 ПКУ, під час обчислення показника SНаклВид враховуються податкові накладні та розрахунки коригування складені починаючи з 01.07.2015 року.
   
   Разом з тим, у частині розрахунків коригування Законом № 643 установлено таке обмеження: із загального обсягу складених починаючи з 01.07.2015 р. та зареєстрованих в ЄРПН розрахунків коригування до податкових накладних, що мають дату складання до 01.07.2015 р., для розрахунку реєстраційної суми враховуються лише ті розрахунки коригування, що підлягали наданню покупцям – платникам ПДВ.
   
   А отже, складені починаючи з 01.07.2015 р. та зареєстровані в ЄРПН розрахунки коригування до податкових накладних складених з 01.07.2015 р., враховуються для розрахунку реєстраційної суми незалежно від того, підлягають вони наданню покупцям – платникам ПДВ чи залишаються у платника податку, яким були складені .

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям