Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно администрирования НДС

Относительно администрирования НДС



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    МІЖРЕГІОНАЛЬНЕ ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС - ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОФІС З ОБСЛУГОВУВАННЯ ВЕЛИКИХ ПЛАТНИКІВ
   
    ЛИСТ
   
   від 24.11.2015 р. № 25898/10/28-10-06-11
   
   Щодо адміністрування ПДВ

   Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з ОВП розглянуло лист підприємства та в межах своїх повноважень повідомляє.
   
   Пунктом 52.5 статті 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) передбачено, що контролюючи органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.
   
   Згідно з підпунктом 14.1.172 пункту 14.1 статті 14 Кодексу податкова консультація – допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.
   
   Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 Кодексу).
   
   Згідно з абзацом другим п.200.2 ст.200 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI із змінами і доповненнями для перерахування податку до бюджету центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію податкової та митної політики, надсилає органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, в якому відкриті рахунки платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, реєстр платників, в якому зазначаються назва платника, податковий номер та індивідуальний податковий номер платника, звітний період та сума податку, що підлягає перерахуванню до бюджету. На підставі такого реєстру орган, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, в якому відкриті рахунки платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, не пізніше останнього дня строку, встановленого цим Кодексом для самостійної сплати податкових зобов'язань, перераховує суми податку до бюджету.
   
   Відповідно до внесених змін від 16.07.2015р. №643-VIII Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» пункт 2001.6 ст. 2001 доповнено абзацом такого змісту:
   
   «Центральний орган виконавчої влади, що реалізує податкову і митну політику, має право надсилати органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, у якому відкриті рахунки платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, коригуючи реєстри для уточнення інформації, зазначеної у раніше надісланих реєстрах».
   
   СДПІ з ОВП у м.Харкові МГУ ДФС відповідно до «Тимчасового регламенту формування та передачі до Державної казначейської служби України (далі – ДКСУ) реєстрів сум ПДВ, що підлягають перерахуванню до бюджету та/або на рахунок платника ПДВ» (далі – Регламент) (лист ДФС України від 23.03.2015р. №9871/7/99-99-15-01-03) в режимі «Формування реєстрів на сплату ПДВ» підсистеми «Облік платежів/облік ПДВ» ІС «Податковий блок» проводить аналіз сформованого реєстру на відповідність задекларованих податкових зобов’язань з податку на додану вартість. На виконання Регламенту реєстр сум ПДВ, що підлягають перерахуванню до бюджету формується на рівні ДФС України та відправляється на ДКСУ.
   
   У зв’язку з тим, що на теперішній час відсутній регламент (порядок) коригування раніше направлених реєстрів сум податку на додану вартість до ДКСУ здійснення коригувань реєстрів для уточнення інформації, зазначеної у раніше надісланих реєстрах, не є можливим.
   
   Звертаємо Вашу увагу, що інший порядок щодо застосування норм п.200.2 cт.200, п.2001.6 ст.2001 розділу V Кодексу в частині зазначених у запиті підприємства питань, податковим законодавством не передбачено.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям