Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно благотворительной помощи, предоставляемой благотворителем - юридическим лицом в пользу плательщиков налога - участников боевых действий или в пользу членов семей таких участников боевых действий

Относительно благотворительной помощи, предоставляемой благотворителем - юридическим лицом в пользу плательщиков налога - участников боевых действий или в пользу членов семей таких участников боевых действий



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 05.11.2014 р. N 6280/6/99-99-17-03-03-15

   <...>
   
   Законом України від 02.09.2014 p. N 1668-VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги" (далі - Закон N 1668), який набув чинності 26.09.2014 р., п. 165.1 ст. 165 Кодексу доповнено новим підпунктом 165.1.54, згідно з підпунктом "а" якого до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума (вартість) благодійної допомоги, виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками - фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції в порядку, визначеному Законом України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", на користь учасників бойових дій - військовослужбовців (резервістів, військовозобов'язаних) та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників МВС України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищають (захищали) незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і беруть (брали) безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції; працівників підприємств, установ, організацій, які залучаються (залучалися) та беруть (брали) безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення в порядку, встановленому законодавством, або на користь членів сімей таких учасників бойових дій, які під час участі в антитерористичній операції, участі в забезпеченні її проведення зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я, загинули, померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих під час участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, чи визнані безвісно відсутніми в установленому порядку (далі - учасники бойових дій та члени їх сімей).
   
   Постановою КМУ від 20.08.2014 р. N 413 затверджено Порядок надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, який визначає процедуру надання статусу та категорії таких осіб.
   
   Для цілей пп."а" пп. 165.1.54 ст. 165 Кодексу до членів сімей учасників бойових дій та/або учасників масових акцій громадського протесту в Україні належать: дружина, чоловік, які не одружилися вдруге, батьки, дід та баба (якщо батьки померли), неповнолітні діти, повнолітні діти-інваліди.
   
   Сума (вартість) зазначеної в пп. 165.1.54 ст. 165 Кодексу благодійної допомоги, що не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платників податку, визначається згідно з пп. 170.7.8 ст. 170 Кодексу.
   
   Відповідно до пп. 170.7.8 ст. 170 Кодексу не включається до оподатковуваного доходу благодійна допомога, що надається відповідно до пп."а" пп. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 Кодексу, зокрема, у будь-якій сумі (вартості), що надається платникам податку, визначеним абзацом другим пп."а" пп. 165.1.54 ст. 165 Кодексу, - для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення чи інших товарів (робіт, послуг) за переліком, що визначається КМУ, чи для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.
   
   Отже, до оподатковуваного доходу не включається благодійна допомога в будь-якій сумі (вартості), виплачена (надана), зокрема, благодійником - юридичною особою на користь учасників бойових дій та членів їх сімей за умови дотримання норм пп. 170.7.8 п. 170.7 ст. 170 Кодексу. При цьому обов'язок щодо контролю за цільовим використанням коштів набувачами допомоги (учасниками бойових дій та членами їх сімей) покладається на благодійника - юридичну особу.
   
   Разом з тим зауважимо, що набувач благодійної допомоги зобов'язаний підтвердити благодійнику - юридичній особі статус учасника бойових дій. Члени сімей зазначених осіб зобов'язані підтвердити родинний зв'язок з учасником бойових дій, статус учасника бойових дій, поранення, інше пошкодження здоров'я, гибель та інші пошкодження внаслідок АТО.
   
   Благодійник - юридична особа після підтвердження набувачами благодійної допомоги, які мають статус учасників бойових дій та членів їх сімей, цільового використання коштів зазначає відомості про надані суми благодійної допомоги в податковій звітності.
   
   Згідно із Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міндоходів України від 21.01.2014 р. N 49, сума благодійної допомоги, що надається благодійником - юридичною особою на користь платників податку - учасників бойових дій або на користь членів сімей таких учасників бойових дій, відображається в податковому розрахунку за формою N 1ДФ під ознакою доходу "169".
   
    Голова
   
І. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям