Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно добровольной регистрации плательщиком НДС

Относительно добровольной регистрации плательщиком НДС



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 25.09.2014 р. № 18023/99-99-18-03-01-14
   
   Про розгляд заяви

    Державна фіскальна служба України розглянула Вашу заяву <...> щодо добровільної реєстрації платником податку на додану вартість і повідомляє.
   
    Частиною другою статті 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади діють у межах повноважень та спосіб, визначені Конституцією та законами України.
   
    Згідно з підпунктом 14.1.172 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) податкова консультація – допомога контролюючого органу податків щодо практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.
   
    Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 Кодексу).
   
    Порядок реєстрації особи як платника податку регулюється статтями 180 – 183 Кодексу та регламентується Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженим наказом Міністерства доходів і зборів України 06.02.2014 за № 232/25009 (далі – Положення).
   
    У разі відмови від спрощеної системи оподаткування особа реєструється платником ПДВ у порядку, визначеному Кодексом, та за загальними правилами, встановленими Положенням. Реєстрація таких осіб здійснюється не раніше дати зміни системи оподаткування з урахуванням положень статті 293 Розділу XIV Кодексу. При цьому реєстраційна заява платника податку за формою № 1-ПДВ (далі – Заява) подається не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів, установлених Кодексом, якщо такі особи відповідають вимогам, визначеним пунктом 181.1 статті 118 Розділу V Кодексу, при яких реєстрація платниками ПДВ є обов’язковою.
   
    Особа, яка відповідно до пункту 181.1 статті 181 Кодексу не є платником податку у зв’язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій відсутні або є меншими встановленої зазначеною статтею суми, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, така реєстрація здійснюється за її заявою (пункт 182.1 статті 182 Кодексу).
   
    Для здійснення такої реєстрації особа повинна подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням/місцем проживання Заяву не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ.
   
    Водночас місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управляння і обліку (стаття 93 Цивільного кодексу України).
   
    Заява подається особисто такою фізичною особою або безпосередньо керівником або представником юридичної особи-платника (в обох випадках з документальним підтвердженням особи та повноважень) та обов’язково має бути підписана заявником із зазначенням дати. Усі розділи Заяви підлягають заповненню.
   
    Особи, що прийняли добровільне рішення про реєстрацію платниками ПДВ, можуть навести у заяві бажаний (запланований) день реєстрації як платника ПДВ, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на виписку податкових накладних.
   
    Пунктом 3.8 Розділу III Положення визначено, що дані реєстраційної заяви мають бути достовірними та відповідати відомостям Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
   
    З метою підтвердження достовірності відомостей про відповідність особи вимогам, визначеним статтею 180 (щодо особи-платника ПДВ), пунктом 181.1 статті 181 (щодо обов’язкової реєстрації), пунктом 182.1 статті 182 (щодо добровільної реєстрації) та пунктом 183.7 статті 183 Кодексу (щодо подачі реєстраційної заяви), контролюючий орган відповідно до підпункту 20.1.6 пункту 20.1 статті 20, пункту 73.3 статті 73 Кодексу має право запитувати у такої особи документи, що підтверджують зазначені відомості.
   
    Також повідомляємо, що платники податку, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати реєстраційну заяву засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.
   
    Заява з позначкою про добровільну реєстрацію як платника ПДВ може бути подана державному реєстратору як додаток до реєстраційної картки, що подається для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця.
   
    Враховуючи викладене, у разі відсутності підстав для відмови у реєстрації особи як платника ПДВ контролюючий орган зобов’язаний протягом 5 робочих днів внести до Реєстру платників податку на додану вартість запис про реєстрацію такої особи як платника ПДВ.
   
    Що стосується організації ведення бухгалтерського обліку на підприємстві, то відповідно до пункту 4 статті 8 Розділу III Закону України від 16 листопада 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в України» зі змінами підприємство самостійно обирає форми його організації.
   
    Голова
І.О. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям