Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно доходов в виде вознаграждения по договорам поручения или агентским договорам, полученных физическим лицом - предпринимателем на упрощенной системе налогообложения третьей группы

Относительно доходов в виде вознаграждения по договорам поручения или агентским договорам, полученных физическим лицом - предпринимателем на упрощенной системе налогообложения третьей группы



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
    ЛИСТ
   
    від 08.10.2015 р. N 875/Л/25-01-17-01-15

   Головне управління ДФС у Чернігівській області розглянуло звернення щодо надання роз’яснення стосовно доходів у вигляді винагороди за договорами доручення або агентськими договорами, отриманих фізичною особою – підприємцем на спрощеній системі оподаткування третьої групи, та повідомляє наступне.
   
   Доходом платника єдиного податку для фізичної особи – підприємця, відповідно до п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.
   
   Згідно із п. 292.4 ст. 292 ПКУ у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).
   
   Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання – передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ст. 292 ПКУ).
   
   Відповідно до п. 1 наказу Міністерства фінансів України від 19.06.2015 року № 579 «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення» фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів, у тому числі у разі застосування РРО, в якій щоденно за підсумками робочого дня відображають отримані доходи.
   
   Додатково повідомляємо, що порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 28.08.2013 року N417 із змінами та доповненнями.
   
   Враховуючи вищенаведене, доходом фізичної особи – підприємця платника єдиного податку є сума отриманої винагороди при здійсненні послуг за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами.
   
   Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до пп. 14.1.172 п. 14.1 ст. 14 ПКУ податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.
   
   При цьому, згідно із ст. 52 ПКУ за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства. Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
   Вищевикладена відповідь на Ваш лист діє до внесення змін до статей ПКУ, на які йде посилання, та (або) до офіційного оприлюднення ДФС України узагальнюючих консультацій з даного питання.
   
   
   Заступник начальника
О.І.Марухленко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям