Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно функционирования системы электронного администрирования НДС

Относительно функционирования системы электронного администрирования НДС



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
    ЛИСТ
   
   від 23.10.2015 № 2911/10/25-01-25-01-09

   ГУ ДФС у Чернігівській області розглянувши лист підприємства про надання роз’яснення щодо функціонування системи електронного адміністрування податку на додану вартість та повідомляє наступне.
   
   1. Рядок 2 витягу з системи електронного адміністрування ПДВ формується та відповідає сумі податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (SНакл), обчисленій за формулою, відповідно до п. 2001.3 статті 2001 Податкового кодексу України (далі – Кодексу):
   
   SНакл = SНаклОтр + SМитн + SПопРах - SНаклВид - SВідшкод - SПеревищ,
   
   де:
   
   SНаклОтр - загальна сума податку за отриманими платником податковими накладними, зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), податковими накладними, складеними платником податку відповідно до пункту 208.2 статті 208 цього Кодексу та зареєстрованими в ЄРПН, та розрахунками коригування до таких податкових накладних, зареєстрованими в ЄРПН;
   
   SМитн - загальна сума податку, сплаченого платником при ввезенні товарів на митну територію України;
   
   S ПопРах - загальна сума поповнення з поточного рахунку платника рахунка в системі електронного адміністрування податку;
   
   SНаклВид - загальна сума податку за виданими платником податковими накладними, зареєстрованими в ЄРПН та розрахунками коригування до таких податкових накладних, зареєстрованими в ЄРПН;
   
   SВідшкод - загальна сума податку, заявлена платником до бюджетного відшкодування з урахуванням сум коригувань, проведених за результатами перевірок;
   
   SПеревищ - загальна сума перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН.
   
   Для обрахунку показників SНаклОтр, SНаклВид та SМитн використовуються документи (податкові накладні, розрахунки коригування, митні декларації, аркуші коригування та додаткові декларації), складені починаючи з 1 липня 2015 року.
   
   Відповідно до п. 2001.3 Кодексу платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН в межах реєстраційної суми (SНакл), обчисленої за вищенаведеною формулою. Таким чином, з 1 липня 2015 року при реєстрації податкової накладної або розрахунку коригування в ЄРПН відбувається перевірка наявності у платника, який здійснює таку реєстрацію, достатньої реєстраційної суми. Тобто для отримання можливості зареєструвати в ЄРПН податкову накладну або розрахунок коригування реєстраційна сума платника податку повинна бути більшою або дорівнювати сумі ПДВ, зазначеній у вказаних документах.
   
   Якщо така реєстраційна сума є меншою, ніж сума ПДВ, зазначена у податковій накладній або розрахунку коригування, у реєстрації вказаних податкової накладної або розрахунку коригування буде відмовлено.
   
   У такому випадку (в тому числі, якщо реєстраційна сума має від'ємне значення) з метою отримання можливості зареєструвати податкову накладну або розрахунок коригування в ЄРПН платнику потрібно збільшити свою реєстраційну суму. Таке збільшення може бути здійснено за рахунок:
   
   - отриманих податкових накладних та розрахунків коригування (які передбачають збільшення суми компенсації вартості поставлених товарів/послуг), складених на такого платника та зареєстрованих в ЄРПН;
   
   - сплати ПДВ на митниці під час розмитнення товарів;
   
   - поповнення електронного рахунку грошовими коштами.
   
   Протягом операційного дня показник реєстраційної суми змінується з врахуванням дати та часу в залежності від того, який документ зареєстровано в системі електронного адміністрування (далі – СЕА).
   
   2. Рядок 8 витягу з системи електронного адміністрування ПДВ відповідає показнику SПеревищ - загальній сумі перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, яка визначається як різниця між:
   
   сумами податкових зобов'язань за операціями з постачання товарів (послуг) та отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, та їх подальшого коригування згідно із статтею 192 Кодексу, задекларованими платником у податкових деклараціях з податку з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них,
   
   та сумами податку, зазначеними платником податку в податкових накладних, що складені за такими операціями (в тому числі податкових накладних, які не видаються отримувачу, а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України), та розрахунках коригування до них, зареєстрованих у Реєстрі.
   
   Показник SПеревищ розраховується автоматично після прийняття звітності від платника податку, та при обрахунку позитивного значення вказаного показника на таке значення зменшується реєстраційна сума такого платника.
   
   Таким чином, якщо платник податку своєчасно не зареєстрував в ЄРПН податкові накладні та відповідно не зменшив реєстраційну суму на суму податку, зазначену в таких податкових накладних, то після подання звітності з ПДВ за відповідний звітний період, в якій задекларовано податкові зобов'язання з ПДВ, що визначені у податкових накладних, які не зареєстровані в ЄРПН, реєстраційна сума платника зменшується на суму ПДВ, зазначену у податкових накладних, своєчасно не зареєстрованих в ЄРПН.
   
   Після реєстрації таких податкових накладних в ЄРПН в системі електронного адміністрування ПДВ автоматично відбувається перерахунок показника SПеревищ за звітний період, в якому було складено таку податкову накладну, та розрахункової суми (SНакл) з урахуванням сум ПДВ, зазначених у таких податкових накладних.
   
   Показник SПеревищ формується наростаючим підсумком. При формуванні показника SПеревищ беруться наростаючим підсумком зазначені дані:
   
   1) декларацій з ПДВ, поданих платником до контролюючого органу, починаючи з податкової звітності за липень 2015 року по останній звітний (податковий) період на момент перерахунку SПеревищ;
   
   2) податкових накладних, в яких дата складання знаходиться в межах з 01.07.2015 року по останній календарний день звітного (податкового) періоду, за який подано декларацію з ПДВ, а також дані розрахунків коригування до таких податкових накладних.
   
   Показник SПеревищ може мати лише позитивне значення. При від'ємному значенні показника вважається, що такий показник дорівнює нулю.
   
   Перерахунок показника SПеревищ здійснюється щоразу при:
   
   - поданні декларації з ПДВ / уточнюючого розрахунку за вказані періоди на дату такого подання;
   
   - реєстрації в ЄРПН податкової накладної / розрахунку коригування, складених за вказані періоди на дату такої реєстрації.
   
   Заступник начальника
О.І.Марухленко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям