Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно исправления ошибок в налоговой накладной

Относительно исправления ошибок в налоговой накладной



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

   ЛИСТ

   від 13.04.2016 р. N 8195/6/99-99-19-03-02-15


   

   Про розгляд звернення

   

   Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку щодо порядку виправлення у податковій накладній помилок, не пов'язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

   Пунктом 201.1 статті 201 Кодексу встановлено, що на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) у встановлений Кодексом термін.

   Відповідно до пункту 201.10 статті 201 Кодексу податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

   Податкова накладна, що містить помилки в реквізитах, визначених пунктом 201.1 статті 201 Кодексу (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту.

   Суми ПДВ, зазначені у такій податковій накладній, можуть бути включені до складу податкового кредиту протягом 365 календарних днів з дати її складання за умови її реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

   Щодо виправлення помилок, допущених у податкових накладних, повідомляємо, щопунктом 192.1 статті 192 Кодексу визначено, що для виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов'язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, складається розрахунок коригування до податкової накладної, в якій допущені такі помилки.

   Таким чином, платник податку з метою виправлення у податковій накладнійдопущених помилок, зокрема в реквізитах, визначених пунктом 201.1 статті 201 Кодексу, не пов'язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, має право згідно з пунктом 192.1 статті 192 Кодексу скласти розрахунок коригування до податкової накладної, що містить помилки в обов'язкових реквізитах, та зареєструвати його в ЄРПН.

   Розрахунки коригування до податкових накладних, складені з метою виправлення помилок у податкових накладних, не пов'язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, у податковій звітності з ПДВ не відображаються.

   Водночас з урахуванням того, що помилка у податковій накладній допущена у полі "Дата виникнення податкового зобов'язання (постачання (оплати2 ))", яке визначає період виникнення зобов'язань, покупець має право збільшити податковий кредит на підставі такої податкової накладної у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому розрахунок коригування, складений з метою виправлення помилки у такій податковій накладній, зареєстрований в ЄРПН, але не пізніше ніж через 365 днів з дати його складення.

   

   

   

   Голова
Р. М. Насіров


   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям