Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно налогов, которые необходимо начислять и уплачивать в бюджет с момента начала АТО и в будущем

Относительно налогов, которые необходимо начислять и уплачивать в бюджет с момента начала АТО и в будущем



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з обслуговування великих платників
   
    ЛИСТ
   
    від 05.10.2015 р. № 1651/8/28-05-06
   
   Щодо податків, які необхідно нараховувати та сплачувати до бюджету з моменту початку АТО та у майбутньому

   МГУ ДФС - Центрального офісу з обслуговування ВП у зв`язку з надходженням запита від Київської філії ДП «Луганський авіаційний ремонтний завод» про надання письмової податкової консультації щодо податків, які необхідно нараховувати та сплачувати до бюджету з моменту початку АТО та у майбутньому, надає проект відповіді.
   
   Для забезпечення підтримки суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції діють спеціальні тимчасові заходи, які встановлені Законом України від 02.09.2014р. №1669-VII «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 1669).
   
   Територія проведення антитерористичної операції - територія України, на якій розташовані населені пункти, визначені у затвердженому Кабінетом Міністрів України переліку, де проводилася антитерористична операція, розпочата відповідно до Указу Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року "Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України" від 14 квітня 2014 року № 405/2014 (ст. 1 Закону №1669).
   
   25 березня набрала силу Постанова Верховної Ради України від 17 березня 2015 року № 254 - VIII "Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями" відповідно до якої тимчасово окупованими територіями визнаються окремі райони, міста, селища і села Донецької та Луганської областей, в яких відповідно до Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, до моменту виведення усіх незаконних збройних формувань, російських окупаційних військ, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України та відновлення повного контролю України за державним кордоном України.
   
   Юридичною адресою ДП «Луганський авіаційний ремонтний завод» є м. Луганськ, тобто ця територія підпадає під дію даних законодавчих актів.
   
   Відповідно до п.п. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платник податку зобов’язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.
   
   Податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків. (п. 49.1 ст. 49 Кодексу).
   
   Згідно із ст. 32 Податкового кодексу України зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) строк сплати податку та збору може бути змінено шляхом перенесення встановленого податковим законодавством строку сплати податку та збору або його частини на більш пізній строк. Загальні засади розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платників податків передбачені ст. 100 Кодексу.
   
   Відповідно до ст. 10 Закону № 1669 єдиним належним та достатнім документом, що підтверджує настання обставин непереборної сили (форс-мажору), що мали місце на території проведення антитерористичної операції, як підстави для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежне виконання) зобов'язань, є сертифікат Торгово-промислової палати України.
   
   Якщо у платників податків, у яких у зв’язку з проведенням заходів з подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України існує ймовірність несвоєчасної сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) або відсутня можливість їх сплати, мають право на отримання відстрочення (розстрочення) таких грошових зобов’язань (податкового боргу). Перелік обставин, що є підставами для відстрочення грошових зобов’язань (податкового боргу), та підтверджуючих ці обставини документів, наведено у постанові Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року N 1235.
   
    Слід зазначити, що листами Міністерства доходів і зборів України від 01.07.2014 № 15472/7/99-99-25-01-17 та від 07.07.2014 № 16042/7/99-99-19-03-02-17 надані роз’яснення про підстави для перенесення граничних строків подання податкових декларацій. Вказані листи оприлюднено на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України (www.sfs.gov.ua).
   
   Стаття 67 Конституції України зобов’язує кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, установлених законом. Пунктом 6.1 ст. 6 ПКУ визначено, що податком є обов’язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку згідно з ПКУ.
   
   З метою забезпечення сплати податків платниками у разі зміни місцезнаходження/місця проживання з території Луганської та Донецької областей (територій, де здійснюється антитерористична операція) на інші території України запроваджено механізм, який дозволяє перереєструвати бізнес із зони АТО в інші регіони України.
   
   Для реєстрації зміни свого місцезнаходження/місця проживання юридична особа або фізична особа – підприємець, яка зареєстрована на території проведення АТО, звертається до державного реєстратора реєстраційних служб територіальних органів Міністерства юстиції України в областях та місті Києві. Після отримання відомостей із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців про зміну місцезнаходження/місця проживання відповідні контролюючі органи в інших областях або місті Києві здійснюють взяття на облік платників.
   
   Після взяття на облік платники сплачують податки, збори, єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, подають податкові декларації (звіти, розрахунки) та виконують інші зобов’язання платників на контрольованих територіях України.
   
   Відповідно до п.52.2 ст.52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям