Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно направления для отработки 11 схем уклонения от налогообложения

Относительно направления для отработки 11 схем уклонения от налогообложения



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 21.08.2015 р. N 31333/7/99-99-22-02-02-17

   Департамент податкового та митного аудиту відповідно до наказу ДФС України від 05.09.2014 р. N 110 (із змінами та доповненнями) направляє для відпрацювання 11 схем ухилення від оподаткування, за якими у травні 2015 р. (частково в квітні, червні п. р.) сформовано понад 560 млн. грн. сумнівного ПДВ, в тому числі:
   
   1. ТОВ "Ф" (ДПІ у Київському районі м. Харкова), доведене для відпрацювання за травень п. р., як вигодоформуючий суб'єкт на суму сумнівного ПДВ 10,1 млн. грн.
   
   Суть схеми: в декларації з ПДВ за травень п. р. ТОВ "Ф" задекларовано податкові зобов'язання (далі - ПЗ) у сумі 10,1 млн. грн. та податковий кредит (далі - ПК) у сумі 17 грн., позитивне значення різниці між сумою ПЗ та сумою ПК - 10,1 млн. грн. зменшено шляхом подання уточнюючого розрахунку, яким збільшено ПК на суму 10,1 млн. грн. за рахунок операцій, нібито проведених в грудні 2014 року з ТОВ "П". ТОВ "П" скасовано реєстрацію платника ПДВ 14.10.2011 р.
   
   У подальшому схемним ПК при нібито здійсненому придбанні різноманітних товарів (запчастин, добрив, виробів з дерева, вугілля тощо) та послуг (робіт на свердловині, розробки рекламної компанії, ремонту транспорту, консультаційних послуг тощо) скористались більш ніж 100 вигодонабувачів.
   
   2. ТОВ "Т" (Жовтнева ОДПІ м. Маріуполя), доведене для відпрацювання за травень п. р., як вигодоформуючий суб'єкт на суму сумнівного ПДВ 136,1 млн. грн.
   
   Суть схеми: ТОВ "Т" в деклараціях з ПДВ за:
   
   квітень п. р. задекларовано ПЗ у сумі 19,2 млн. грн., ПК - 0 грн.; травень п. р. задекларовано ПЗ у сумі 136,1 млн. грн., ПК - 0 грн.; червень п. р. задекларовано ПЗ у сумі 18,4 млн. грн., ПК - 0 грн.
   
   Позитивне значення різниці між сумою ПЗ та сумою ПК - 173,7 млн. грн. зменшено за рахунок від'ємного значення з ПДВ, яке сформовано в січні п. р. у сумі 232,2 млн. грн. шляхом подання уточнюючих розрахунків за липень 2014 року, якими збільшено ПК по взаємовідносинах з ДП "Д". В свою чергу ДП "Д" за липень 2014 року подано декларацію з нульовими показниками, при цьому в листопаді 2014 року подано уточнюючий розрахунок, яким збільшено ПЗ за липень 2014 року по взаємовідносинах з ТОВ "Т" на суму 232,2 млн. грн. ПК у сумі 232,2 млн. грн. ДП "Д" сформовано за рахунок суб'єктів господарювання (далі - СГ), які не декларують відповідні суми ПЗ (податкові накладні в ЄРПН не реєструвались).
   
   У подальшому схемним ПК при нібито здійсненому придбанні різноманітних товарів (вугілля, ПММ, комбайнів, олії, пшениці, будматеріалів тощо) та послуг (посередницьких, оренди, аутсорсингу тощо) скористались 39 вигодонабувачів.
   
   3. ТОВ "А" (ДПІ у Шевченківському районі м. Києва), ТОВ "Ш" (Красноармійська ОДПІ Донецькій області), доведені для відпрацювання за травень п. р., як вигодоформуючі суб'єкти на суми сумнівного ПДВ 18,5 млн. грн. та 28,1 млн. грн. відповідно.
   
   Суть схеми: в деклараціях з ПДВ за травень п. р. ТОВ "А", ТОВ "Ш" задекларовано ПК у сумах 18,5 млн. грн. та 28,1 млн. грн. відповідно, який сформований за рахунок СГ, які не подавали звітність за відповідний період (податкові накладні в ЄРПН не реєструвались).
   
   У подальшому схемним ПК при нібито здійсненому придбанні вугілля та будівельно-монтажних робіт скористалось понад 20 вигодонабувачів.
   
   4. ТОВ "Т" (ДПІ в Оболонському районі м. Києва), доведене для відпрацювання за травень п. р., як вигодоформуючий суб'єкт на суму сумнівного ПДВ 10,3 млн. грн.
   
   Суть схеми: в декларації з ПДВ за травень п. р. ТОВ "Т" задекларовано ПК у сумі 10,3 млн. грн., який на більш ніж 90 % сформовано за рахунок ПДВ, нібито сплаченого митним органам (при відсутності імпортних операцій у 2015 році).
   
   Також до схеми приєднується ТОВ "Д" (ДПІ у Шевченківському районі м. Києва), доведене для відпрацювання за травень п. р., як зустрічний транзит на суму сумнівного ПДВ 16,4 млн. грн. В декларації з ПДВ за травень п. р. ТОВ "Д" задекларовано ПК у сумі млн. грн., який також на 97 % сформовано за рахунок ПДВ, нібито сплаченого митним органам (при відсутності імпортних операцій у 2015 році).
   
   У подальшому схемним ПК при нібито здійсненому придбанні різноманітних товарів (сантехнічного обладнання, посуду, вугілля, ПММ, скла, будматеріалів тощо) та послуг (будівельно-монтажних робіт, ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, рекламних послуг, консультаційних послуг з впровадження системи SAP тощо) скористались більше 900 вигодонабувачів.
   
   5. ТОВ "Т" (ДПІ у Шевченківському районі у м. Києві), доведене для відпрацювання за травень п. р., як вигодоформуючий суб'єкт на суму сумнівного ПДВ 10,3 млн. грн.
   
   Суть схеми: в декларації з ПДВ за травень п. р. ТОВ "Т" сформовано ПК у сумі 8,9 млн. грн. за рахунок ТОВ "А", яке не декларує відповідну суму ПЗ (податкові накладні в ЄРПН не реєструвались). При цьому в додатку 5 до даної декларації ТОВ "Т" зменшено ПК на суму 8,9 млн. грн. в розділі "Операції, які не надають право на формування ПК" по взаємовідносинах з ТОВ "А" (суму ПК відображено зі знаком мінус).
   
   У подальшому схемним ПК при нібито здійсненому придбанні різноманітних товарів (протипожежного обладнання, канцтоварів, м'ясних виробів, будівельних матеріалів тощо) та послуг (маркетингових, інформаційних послуг, ремонтних та монтажних робіт) скористались 15 вигодонабувачів.
   
   6. ТОВ "А" (ДПІ у Печерському районі м. Києва), доведене для відпрацювання за травень п. р., як вигодоформуючий суб'єкт на суму сумнівного ПДВ 44,5 млн. грн. (фактично сформовано ПЗ на суму 92,9 млн. грн.), ТОВ "П" (ДПІ у Печерському районі м. Києва), доведене для відпрацювання за травень п. р., як вигодоформуючий суб'єкт на суму сумнівного ПДВ 19,1 млн. грн.
   
   Суть схеми: в декларації з ПДВ за травень п. р. ТОВ "А" сформовано ПК у сумі 92,9 млн. грн. за рахунок 8 СГ, які не декларують відповідні суми ПЗ та не реєструють податкові накладні в ЄРПН.
   
   ТОВ "П" в декларації з ПДВ за травень п. р. задекларовано ПК у сумі 19,2 млн. грн., сформований за рахунок ТОВ "А" у сумі 4,1 млн. грн. та 4 СГ у сумі 15,1 млн. грн., які не задекларували відповідні суми ПЗ (податкові накладні в ЄРПН реєструвались).
   
   У подальшому схемним ПК при нібито здійсненому придбанні різноманітних товарів (олії соняшникової, соєвих бобів, запчастин, устаткування, піску, цементу, шин, коробок, труб, брусків, ПММ, поліетилену, підшипників, кондиціонерів тощо) та послуг (маркетингових, транспортних, експедиційних, будівельно-монтажних робіт, суборенди приміщень та техніки, послуг з прибирання тощо) скористались більше 350 вигодонабувачів.
   
   7. ТОВ "Д" (ДПІ у Печерському районі м. Києва), доведене для відпрацювання за травень п. р., як вигодоформуючий суб'єкт на суму сумнівного ПДВ 16,5 млн. грн.
   
   Суть схеми: в деклараціях з ПДВ за травень п. р. ТОВ "Д" задекларовано ПК у сумі 32,9 млн. грн., який сформований за рахунок СГ, які не декларують відповідні суми ПЗ та не реєструють податкові накладні в ЄРПН.
   
   У подальшому схемним ПК при нібито здійсненому придбанні ПММ скористалось ТОВ "В" (МГУ - ЦО з ОВПП).
   
   8. ТОВ "Т" (ДПІ у Печорському районі м. Києва), доведене для відпрацювання за травень п. р., як вигодоформуючий суб'єкт на суму сумнівного ПДВ 32,9 млн. грн.
   
   Суть схеми: в деклараціях з ПДВ за травень п. р.
   
   ТОВ "Т" задекларовано ПК у сумі 32,9 млн. грн., який сформований за рахунок СГ, які не декларують відповідні суми ПЗ та не реєструють податкові накладні в ЄРПН.
   
   У подальшому схемним ПК при нібито здійсненому придбанні різноманітних товарів (газу, текстильних виробів, будівельних матеріалів тощо) та послуг (агентських, консультаційних, юридичних, ін.) скористались більше 10 вигодонабувачів.
   
   9. ТОВ "Т" (ДПІ у Голосіївському районі м. Києва), доведене для відпрацювання за травень п. р., як вигодоформуючий суб'єкт на суму сумнівного ПДВ 20,3 млн. грн.
   
   Суть схеми: в декларації з ПДВ за травень п. р. (прийнята до відома) ТОВ "Т" задекларовано ПК у сумі 0 грн. та ПЗ у сумі 20,5 млн. грн., яке сформоване за рахунок реалізації олії соняшникової в адресу ПВП "К" (код ЄДРПОУ 24126303). Позитивне значення різниці між сумою ПЗ та сумою ПК - 20,5 млн. грн. не сплачено.
   
   Також встановлено, що в квітні п. р. ПВП "К" придбаває соняшник без ПДВ у ТОВ "Л", ТОВ "Д", ТОВ "А" на загальну суму 21,1 млн. грн. У подальшому ПВП "К" передає соняшник для переробки ТОВ "А".
   
   Крім того, аналізом ланцюгів постачання від вигодоформуючих суб'єктів, доведених для відпрацювання за травень п. р., встановлено наступне.
   
   1. ТОВ "К" (ДПІ у Печерському районі м. Києва), доведене для відпрацювання за травень п. р., як вигодоформуючий суб'єкт на суму сумнівного ПДВ 125 млн. грн.
   
   Результати аналізу: ТОВ "К" декларацію з ПДВ за травень п. р. до ДПІ за місцем обліку не подавало, при цьому в ЄРПН зареєструвало три податкові накладні на суму ПДВ 166,5 млн. грн. з номенклатурою: проектування, проведення будівельних робіт та надання супутніх послуг. Вказані податкові накладні виписані в адресу:
   
   ТОВ "Т" (ДПІ у Києво-Святошинському районі Київської області) у сумі ПДВ 83,5 млн. грн.;
   
   ТОВ "С" (ДПІ у Києво-Святошинському районі Київської області) у сумі ПДВ 41,5 млн. грн.
   
   ТОВ "Т" в декларації з ПДВ за травень п. р. задекларовано ПЗ по взаємовідносинах з ІНС у сумі 41,7 млн. грн., водночас в ЄРПН зареєструвало податкові накладні в адресу:
   
   ІНС у сумі 41,7 млн. грн.;
   
   ТОВ "С" у сумі 41,5 млн. грн.;
   
   ІНС USA у сумі 83,5 млн. грн. (скориговано).
   
   ІНС в декларації з ПДВ за травень п. р. задекларовано ПЗ по взаємовідносинах з ІНС USA у сумі 83,2 млн. грн. (податкові накладні в ЄРПН не зареєстровані).
   
   Подібні операції з нібито перерахованих передплат за послуги нерезидента, отримані на території України, та подальшого їх коригування (зменшення) ТОВ "Т" та ІНС проводились в періоді з січня по червень 2015 р.
   
   Інформація надається для встановлення правомірності діяльності та повноти декларування податкових зобов'язань з ПДВ ТОВ "Т", ІНС, ТОВ "С" та інших учасників схеми.
   
   2. ТОВ "У" (Артемівська ОДПІ Донецькій області) в травні п. р. сформовано сумнівний ПК у сумі 6,5 млн. грн.
   
   Суть схеми: в декларації з ПДВ за травень п. р. задекларовано ПК у сумі 11 млн. грн., який в більшій частині (6,5 млн. грн.) сформований за рахунок ТОВ "М". В свою чергу ТОВ "М" в декларації з ПДВ за травень п. р. задекларовано ПЗ у сумі 900 тис. грн. та ПК у сумі 898 тис. грн., який сформований за рахунок ТОВ "К", яке не задекларувало відповідну суму ПЗ (податкові накладні в ЄРПН не реєструвались). Крім цього, ТОВ "М" за відповідний період подано уточнюючий розрахунок, яким не змінено задекларовані показники, але у додатку 5 до нього відображено ПЗ по взаємовідносинах з ТОВ "У" у сумі 6,5 млн. грн. та ТОВ "К" у сумі 1,7 млн. гривень.
   
   ТОВ "У" документально оформило придбання офісної та побутової техніки переважно від ТОВ "М" та частково від імпортерів, зокрема, 1290 телевізорів за ціною 2 - 13,1 тис. грн./шт., а реалізувало 7748 телевізорів за ціною 2 - 6 тис. грн./шт. Тому при відпрацюванні ТОВ "У" необхідно розмежувати товари, що придбані у імпортерів та від ТОВ "М" (нереальна поставка).
   
   У подальшому схемним ПК при нібито здійсненому придбанні офісної та побутової техніки скористались 5 вигодонабувачів.
   
   Інформацію про проведену роботу щодо руйнування схем ухилення від оподаткування, відпрацювання вигодонабувачів, наведених у додатку 12, надавати до Департаменту податкового та митного аудиту за формою та в строк, визначені у листах ДФС України від 13.03.2015 р. N 8545/7/99-99-22-02-01-17, від 31.01.2015 р. N 2986/7/99-99-22-02-02-17.
   
   
   Директор Департаменту
   податкового та митного аудиту
   
Н. Рубан

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям