Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно НДС

Относительно НДС



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   МІЖРЕГІОНАЛЬНЕ ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС
   ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОФІС З ОБСЛУГОВУВАННЯ ВЕЛИКИХ ПЛАТНИКІВ
   
   ЛИСТ
   
   від 11.12.2015 р. № 26860/10/28-10-06-11
   
   Щодо ПДВ

   
   Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з ОВП розглянуло лист та в межах своїх повноважень повідомляє.
   
   1. Згідно з п. 188.1 ст. 188 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).
   
   Пунктом 187.1 ст. 187 ПКУ визначено, що датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ за операціями з експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства.
   
   Відповідно до пп. 195.1.1 п. 195.1 ст. 195 ПКУ товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, митною декларацією, оформленою відповідно до вимог Митного кодексу України (далі - МКУ).
   
   Відповідно до пп. "а" пп. 195.1.1 п. 195.1 ст. 195 ПКУ операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ.
   
   Згідно з частиною п'ятою ст. 255 МКУ митне оформлення вважається завершеним після виконання всіх митних формальностей, визначених МКУ відповідно до заявленого митного режиму, що засвідчується контролюючим органом шляхом проставлення відповідних митних забезпечень (у тому числі за допомогою інформаційних технологій), інших відміток на митній декларації або документі, який відповідно до законодавства її замінює, а також на товаросупровідних та товарно-транспортних документах у разі їх подання на паперовому носії.
   
   Таким чином, з метою визначення дати виникнення податкового зобов'язання з ПДВ у разі експорту товарів, датою оформлення митної декларації вважається дата завершення процедури митного оформлення експортної операції, яка визначається за фактом проставлення посадовою особою митного органу на всіх аркушах такої декларації відбитка особистої номерної печатки, а в разі електронного декларування - за фактом засвідчення електронним цифровим підписом посадової особи митного органу електронної митної декларації після перетворення її у візуальну форму.
   
   При цьому, у зв’язку із виданням постанови Правління Національного банку України від 31 березня 2014 року N 180 "Про внесення змін до Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та курсу банківських металів", для цілей визначення податкових зобов'язань протягом усієї доби застосовується офіційний курс гривні до іноземних валют та курсу банківських металів, встановлений Національним банком України, що діє на 0 годин відповідної доби.
   
   Пунктом 201.4 ст. 201 ПКУ визначено, що податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов'язань продавця.
   
   Виходячи з наведеного, на дату оформлення митної декларації експортер складає податкову накладну за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 р. N 957 "Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної", зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 13.10.2014 р. за N 1235/26012.
   
   В графі 11 розділу I такої податкової накладної зазначається база оподаткування для експортних операцій (тобто операцій з вивезення товарів за межі митної території України), що підлягають оподаткуванню ПДВ за нульовою ставкою, яка перераховується за офіційним курсом гривні до іноземних валют та курсу банківських металів, встановленому Національним банком України на 0 годин дати оформлення митної декларації.
   
   Аналогічну позицію розміщено на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі "ЗІР" на сайті Державної фіскальної служби України, категорія 101.09.
   
   2. Відповідно до п. 187.11 ст. 187 розділу V ПКУ попередня (авансова) оплата вартості товарів, що вивозяться за межі митної території України чи ввозяться на митну територію України, не змінює значення сум податку, які відносяться до податкового кредиту або податкових зобов'язань платника податку, такого експортера або імпортера.
   
   Таким чином, попередня (авансова) оплата вартості продукції/товарів, що експортовані (вивезені за межі митної території України), не змінює значення сум податкових зобов'язань, а також бази оподаткування з ПДВ таких експортних операцій.
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям