Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно обложения акцизным налогом с розничных продаж нефтепродуктов, отпускаемых с АЗС по топливным картам или талонам

Относительно обложения акцизным налогом с розничных продаж нефтепродуктов, отпускаемых с АЗС по топливным картам или талонам



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА СЛУЖБА
   
    ЛИСТ
   
    від 13.10.2015 р. № 21702/6/99-99-19-03-03-15
   
   Про розгляд листа

   Державна фіскальна служба України розглянула лист ТОВ щодо оподаткування акцизним податком з роздрібного продажу нафтопродуктів, які відпускаються з АЗС за топливними картами або талонами, і повідомляє таке.
   
   Питання оподаткування акцизним податком з роздрібних продажів висвітлено у відповідних роз’ясненнях ДФС, які суб’єкти господарювання можуть використовувати в практичній діяльності.
   
   Вказані листи ДФС розміщено на офіційному порталі ДФС (Банер „Податкові зміни – 2015” – „Акцизний податок”), а також за такою адресою: „Головна – Податки, збори, платежі – Загальнодержавні податки – Акцизний податок – Листи ”.
   
   Щодо об’єктів оподаткування акцизним податком з роздрібних продажів (в тому числі оптової торгівлі) для всіх суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, зазначаємо, що позиція ДФС ґрунтується на таких положеннях Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та інших нормативно - правових актах.
   
   Відповідно до п.п. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Кодексу платником податку є особа - суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.
   
   Об'єктом оподаткування акцизним податком є, зокрема, операції з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (п.п. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Кодексу).
   
   При цьому реалізація суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – це продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, товарів, зазначених у підпункті 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 цього Кодексу (нафтопродукти, скраплений газ, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, а також паливо моторне альтернативне), безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктах господарювання громадського харчування (абзаци перший та другий п.п.14.1.212 п.14.1 ст. 14 Кодексу).
   
   Відповідно до ДСТУ 4303:2004 „Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення понять”: роздрібна торгівля – це вид економічної діяльності в сфері товарообігу, що охоплює купівлю-продаж товарів кінцевому споживачеві та надавання йому торговельних послуг. Порядок реалізації нафтопродуктів через автозаправні станції (далі – АЗС) встановлено Правилами роздрібної торгівлі нафтопродуктами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 20 грудня 1997 року № 1442 (далі – Правила № 1442). Так, у пункті 1 Правил № 1442 зазначено, що ці Правила визначають порядок приймання та роздрібної торгівлі бензином, дизельним паливом, скрапленим вуглеводневим газом, гасом, маслами, мастилами (далі – нафтопродукти), розфасованими нафтопродуктами, а також регламентують вимоги стосовно дотримання прав споживачів щодо належної якості нафтопродуктів, безпеки для життя та здоров'я споживачів, навколишнього природного середовища і рівня торговельного обслуговування. Пунктом 2 Правил № 1442 встановлено, що роздрібний продаж нафтопродуктів здійснюється через мережу АЗС, що призначені для відпуску споживачам нафтопродуктів. Таким чином, через мережу АЗС здійснюється роздрібний продаж нафтопродуктів кінцевому споживачеві і такі операції є об'єктом оподаткування акцизним податком відповідно до п.п. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Кодексу. Датою виникнення податкових зобов’язань щодо реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є дата здійснення розрахункової операції відповідно до Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” (далі – Закон № 265), а у разі реалізації товарів фізичними особами-підприємцями, які сплачують єдиний податок, – дата надходження оплати за проданий товар (п. 216.9 ст. 216 Кодексу).
   
   Згідно із Законом № 265 розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.
   
   Згідно з Правилами № 1442 розрахунки за продані нафтопродукти здійснюються готівкою та/або у безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, талонів, відомостей на відпуск нафтопродуктів тощо) в установленому законодавством порядку.
   
   Відповідно до підпунктів 222.3.1 – 222.3.2 п. 222.3 ст. 222 Кодексу суми податку перераховуються до бюджету суб'єктом господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів. Особа - суб'єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, сплачує податок за місцем здійснення реалізації таких товарів. Таким чином, податкові зобов’язання зі сплати 5-відсоткового акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів виникають у особи, яка безпосередньо здійснює відпуск нафтопродуктів з паливороздавальних колонок через мережу заправних станцій (АЗС) кінцевим споживачам, незалежно від умов продажу нафтопродуктів та форми розрахунків (готівкова, безготівкова), під час здійснення розрахункових операцій.
   
   Необхідно зазначити, що Кодексом не передбачено визначення поняття „некомерційне” або „комерційне” використання підакцизних товарів.
   
   З економічної точки зору комерційне використання підакцизних товарів передбачає подальший перепродаж, перероблення (використання як сировини) чи перетворення товару, а некомерційне – використання для кінцевого споживання, не передбачає подальшого перепродажу, перероблення (використання як сировини) чи перетворення товару.
   
   У зверненні ТОВ зазначено, що покупець нафтопродуктів використовує їх безпосередньо для забезпечення своєї господарської діяльності.
   
   Враховуючи викладене вище та те, що нафтопродукти придбаваються суб’єктами господарювання на АЗС з метою використання їх у власній господарській діяльності (не для подальшого перепродажу, перероблення (використання як сировини) чи перетворення), то зазначені у зверненні операції є об’єктом оподаткування відповідно до п.п. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Кодексу.
   
   Одночасно зазначаємо, що операції з реалізації паливних карт та талонів суб’єктам господарської діяльності для подальшого їх пред’явлення на АЗС на відпуск пального не є об’єктом оподаткування акцизним податком з роздрібного продажу.
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям