Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно обложения НДФЛ стоимости разработки проектно-сметной документации о присоединении к электрическим сетям, которая не являются стандартной

Относительно обложения НДФЛ стоимости разработки проектно-сметной документации о присоединении к электрическим сетям, которая не являются стандартной



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з обслуговування великих платників
   
    ЛИСТ
   
    від 30.09.2015 р. N 22473/10/28-10-06-11

   МГУ ДФС- Центральний офіс з ОВП розглянуло лист щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб вартості розробки проектно-кошторисної документації про приєднання до електричних мереж, яке не є стандартним та в межах своїх повноважень повідомляє наступне.
   
   Відповідно до положень частини першої ст. 17 2 Закону України від 16.10.1997 № 575/97-ВР "Про електроенергетику" (зі змінами та доповненнями) вартість послуг з приєднання розраховується електропередавальною організацією у порядку, передбаченому Методикою розрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж, і обґрунтовується витратами, необхідними для будівництва та/або реконструкції електромереж від місця приєднання електроустановки замовника до місця забезпечення потужності.
   
   Вартість послуг з приєднання електроустановок замовників, що не є стандартним приєднанням відповідно до ст. 1 цього Закону, визначається проектно-кошторисною документацією відповідно до замовленої (заявленої) на приєднання потужності пропорційно до передбаченої проектом величини потужності, яку можливо додатково приєднати, відповідно до методики розрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж з урахуванням витрат на розвиток мереж для створення резерву потужності у місці забезпечення потужності.
   
    Розроблення проектно-кошторисної документації забезпечується замовником, а її вартість є складовою частиною вартості послуг з приєднання.
   
   Так, порядок розрахунку плати за приєднання електроустановок замовників до електричних мереж встановлений Методикою розрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж, затвердженою постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики від 12.02.2013 № 115, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 28.02.2013 за N 339/22871 (далі - Методика).
   
   Розроблена замовником відповідно до договору проектна документація зовнішнього електропостачання об'єкта замовника, будівництва та/або реконструкції електричних мереж та підстанцій електропередавальної організації (власника мереж) передається у власність електропередавальній організації (власнику мереж) в рахунок плати за приєднання (п. 1.6 Методики).
   
   Нарахована до оплати сума зменшується на вартість виконання проектних та вишукувальних робіт згідно із зведеним кошторисним розрахунком, якщо такі роботи виконувались замовником та відповідна проектна документація передана електропередавальній організації за актом прийому-передачі (п. 1.8 Методики).
   
   Вартість розробки проектної документації для нестандартного приєднання враховується окремо і не включається в остаточну плату за нестандартне приєднання та оплачується замовником на стадії розробки відповідної документації самостійно (п. 2.3 Методики).
   
    Частиною 1 ст. 1160 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 № 435-IV із змінами та доповненнями передбачено, що особа, яка вчинила дії в майнових інтересах іншої особи без її доручення, має право вимагати від цієї особи відшкодування фактично зроблених витрат, якщо вони були виправдані обставинами, за яких були вчинені дії.
   
   Відповідно до п.п. «г» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо, зокрема, у вигляді суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку, крім тих, що обов’язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з розділом IV ПКУ.
   
   Разом з тим, згідно зі ст. 162 ПКУ платниками податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи.
   
   Відповідно до ст. 163 розділу IV ПКУ об’єктом оподаткування резидента є:
   
   загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід;
   
   доходи з джерелами їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання);
   
   іноземні доходи – доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.
   
   Таким чином, суми витрат понесені Замовниками на розробку проектно-кошторисної документації не вважаються доходом таких Замовників і не включаються до бази оподаткування податком на доходи фізичних осіб, оскільки дані витрати є складовою частиною вартості послуг з приєднання.
   
   Водночас зауважуємо, що надання будь-яких висновків щодо кожного конкретного випадку виникнення податкових взаємовідносин, у тому числі й тих, про які йдеться у Вашому листі, можливе за результатами аналізу документів та матеріалів, що дозволять ідентифікувати предмет запиту більш детально, тобто під час документальної перевірки господарської діяльності суб’єктів господарювання.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям