Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно обложения НДС услуг по печати СМИ

Относительно обложения НДС услуг по печати СМИ



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 04.09.2014 р. N 2935/6/99-99-19-03-02-15
   
   Щодо обкладення ПДВ послуг з друкування ЗМІ

   Державна фіскальна служба України розглянула звернення <...> про оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання послуг, пов'язаних із друкуванням засобів масової інформації (газети), та повідомляє.
   
   Відповідно до підпункту 197.1.25 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок (крім видань еротичного характеру), учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови, доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України.
   
   Згідно з пунктами 5 та 6 підрозділу 2 розділу XX Кодексу передбачено тимчасове (до 1 січня 2015 року) звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з:
   
   • виконання робіт та постачання послуг суб'єктами підприємницької діяльності - резидентами України, які одночасно здійснюють видавничу діяльність, діяльність з виготовлення, розповсюдження книжкової продукції та виробництва паперу і картону. При цьому дохід такого суб'єкта підприємницької діяльності, отриманий від видавничої діяльності, діяльності з виготовлення, розповсюдження книжкової продукції та виробництва паперу і картону, має становити не менше 100 відсотків від загальної суми його доходу за перший звітний (податковий) період з часу створення такого суб'єкта підприємницької діяльності або не менше 50 відсотків від загальної суми його доходу за попередній звітний податковий) рік;
   
   • виконання робіт та постачання послуг у видавничій діяльності, діяльності з виготовлення та розповсюдження видавництвами, видавничими організаціями, підприємствами поліграфії, розповсюджувачами книжкової продукції, виробленої в Україні, операцій з виробництва та/або постачання паперу і картону, вироблених в Україні для виготовлення книжкової продукції, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників українського виробництва, а також операцій з постачання книжкової продукції, виробленої в Україні, крім реклами, послуг з розміщення матеріалів рекламного та еротичного характеру і видань рекламного та еротичного характеру.
   
   Статтею 2 Закону України від 5 червня 1997 року N 318/97-ВР "Про видавничу справу" (далі - Закон N 318) визначено, що видавнича діяльність є складовою частиною видавничої справи і являє собою сукупність організаційних, творчих, виробничих заходів, спрямованих на підготовку і випуск у світ видавничої продукції.
   
   При цьому видавнича справа визначена як сфера суспільних відносин, що поєднує в собі організаційно-творчу та виробничо-господарську діяльність юридичних і фізичних осіб, зайнятих створенням, виготовленням і розповсюдженням видавничої продукції. Складовими частинами видавничої справи, крім видавничої діяльності, є:
   
   • виготовлення видавничої продукції - виробничо-технологічний процес відтворення визначеним тиражем видавничого оригіналу поліграфічними чи іншими технічними засобами;
   
   • розповсюдження видавничої продукції - доведення видавничої продукції до споживача як через торговельну мережу, так і іншими способами.
   
   Статтею 1 Закону України від 6 березня 2003 року N 601-IV "Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні" (далі - Закон N 601) визначено, що книжкова продукція - це сукупність книжкових видань, випущених видавцем (видавцями) або призначених до випуску. Книжкове видання, в свою чергу, визначене Законом N 601 як видання, особливістю матеріальної структури якого є скріплення аркушів у корінці з обкладинкою чи оправою. Книжкове видання може бути текстовим, образотворчим, нотним, картографічним.
   
   При цьому поняття книги та газети визначено в Інструкції з обліку документів, що знаходяться в бібліотечних фондах, затвердженої наказом Міністерства культури і туризму України від 03.04.2007 р. N 22, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.05.2007 р. за N 530/13797 (далі - Інструкція).
   
   Так, відповідно до розділу 2 Інструкції книга - це видання у вигляді блока скріплених у корінці аркушів друкованого матеріалу будь-якого формату в обкладинці чи оправі, обсягом понад сорок вісім сторінок, а газета - це періодичне видання у вигляді одного чи декількох аркушів друкованого матеріалу встановленого формату, призначене для широкого кола осіб, яке є джерелом письмової інформації про поточні події, пов'язані з внутрішніми справами, міжнародними проблемами, політикою тощо.
   
   Таким чином, операції з постачання послуг із друкування газет не підпадають під дію підпункту 197.1.25 пункту 197.1 статті 197 та пунктів 5 і 6 підрозділу 2 розділу XX Кодексу та відповідно оподатковуються податком на додану вартість у загальновстановленому порядку за основною ставкою (20 відсотків).
   
   Водночас на операції з постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації поширюється режим звільнення від оподаткування податком на додану вартість відповідно до підпункту 197.1.25 пункту 197.1 статті 197 Кодексу.
   
    Голова
   
І. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям