Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно осуществления предприятиями ликеро-водочной отрасли операций по вывозу товаров, в частности продукции, несвойственной для основного вида деятельности таких предприятий, за пределы таможенной территории Украины в таможенном режиме экспорта

Относительно осуществления предприятиями ликеро-водочной отрасли операций по вывозу товаров, в частности продукции, несвойственной для основного вида деятельности таких предприятий, за пределы таможенной территории Украины в таможенном режиме экспорта



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 19.06.2015 р. N 12922/6/99-99-19-03-02-15

   ДФС України розглянула звернення щодо здійснення підприємствами лікеро-горілчаної галузі операцій з вивезення товарів, зокрема продукції, невластивої для основного виду діяльності таких підприємств, за межі митної території України у митному режимі експорту та у межах компетенції повідомляє.
   
   Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються Податковим кодексом України (далі - ПКУ).
   
   Повноваження, завдання та функції ДФС визначено у Положенні про ДФС, затвердженому постановою КМУ від 21.05.2014 р. N 236 (далі - Положення).
   
   Згідно з п. 2 Положення ДФС у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, указами Президента України та постановами ВРУ, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами КМУ, іншими актами законодавства.
   
   Основними завданнями ДФС є, зокрема, реалізація державної податкової політики та політики у сфері державної митної справи (пп. 1 п. 3 Положення).
   
   Статтями 3 та 5 Закону України від 07.02.91 р. N 698-XII "Про підприємництво" визначено, що підприємці (юридичні або фізичні особи) мають право без обмежень приймати рішення і здійснювати самостійно будь-яку діяльність, що не суперечить чинному законодавству, та здійснювати підприємницьку діяльність на основі принципу вільного вибору видів діяльності.
   
   Таким чином, на сьогодні для суб'єктів господарювання - платників ПДВ відсутні обмеження щодо вибору видів діяльності при здійсненні операцій з вивезення товарів (у тому числі продукції, невластивої для основного виду діяльності платника податку) за межі митної території України у митному режимі експорту.
   
   Водночас операції платників податку з вивезення товарів (у тому числі продукції, невластивої для основного виду діяльності платника податку) за межі митної території України у митному режимі експорту досліджуються органами ДФС у ході проведення документальних перевірок суб'єктів господарювання (у тому числі виробників лікеро-горілчаної продукції).
   
   Порядок організації та проведення документальних перевірок платників податків регламентується ст. 75, 77 та 78 ПКУ.
   
   Щодо перевірки фактів, викладених у матеріалах інтернет-видання "Економічна правда", то на сьогодні ДПІ у Черкаському районі ГУ ДФС у Черкаській області відпрацьовуються операції ТОВ з вивезення продукції (олії соняшникової), що є невластивою для основного виду діяльності, за межі митної території України у митному режимі експорту за листопад 2014 р. - січень 2015 р. З цією метою до компетентних органів направлено відповідні запити, після отримання відповідей на які з дотриманням вимог ПКУ буде прийнято рішення про проведення контрольно-перевірочних заходів.
   
   Щодо ухилення від сплати податків шляхом здійснення операцій з вивезення продукції, що є невластивою для основного виду діяльності, за межі митної території України у митному режимі експорту іншими виробниками лікеро-горілчаної продукції, то такі факти періодично виявляються під час проведення документальних перевірок.
   
   Голова
   
Р. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям