Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно отражения доходов, в частности стоимости орденов, медалей, знаков, кубков, дипломов, грамот и цветов, которыми отмечаются работники, другие категории граждан и / или победители соревнований, конкурсов, в налоговом расчете по форме N 1-ДФ

Относительно отражения доходов, в частности стоимости орденов, медалей, знаков, кубков, дипломов, грамот и цветов, которыми отмечаются работники, другие категории граждан и / или победители соревнований, конкурсов, в налоговом расчете по форме N 1-ДФ



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 05.10.2015 р. N 23388/5/99-99-17-02-01-16
   
   Про розгляд листа

   Державна фіскальна служба України керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) в межах компетенції розглянула лист щодо відображення доходів, зокрема вартості орденів, медалей, знаків, кубків, дипломів, грамот та квітів, якими відзначаються працівники, інші категорії громадян та/або переможці змагань, конкурсів, у податковому розрахунку за формою N 1-ДФ та повідомляє таке.
   
   Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV Податкового кодексу України (далі - Кодекс), статтею 165 якого визначено кінцевий перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, тобто не підлягають оподаткуванню у джерела виплати.
   
   Водночас підпунктом 14.1.54 пункту 1 статті 14 Кодексу визначено, зокрема, дохід з джерелом їх походження з України - будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні.
   
   Крім того, податковий агент повинен повідомляти податковий орган про всі нараховані (виплачені) платникам податку суми доходів та нарахований та перерахований з них до бюджету податок у податковому розрахунку за формою N 1-ДФ (п. 176.2 "б" ст. 176 Кодексу).
   
   Податковий розрахунок містить персоніфіковані дані за сумами нарахованого та виплаченого доходу і за запитом до ДФС такі дані можуть бути використані, зокрема, органами, що призначають різного роду соціальну допомогу сім'ям відповідно до чинного законодавства. Органи, що призначають таку допомогу, користуються усіма офіційними джерелами, які містять інформацію про доходи громадян, у тому числі інформацією органів державної фіскальної служби.
   
   Невідображення сум доходів за ознакою "159" є порушенням Порядку заповнення звітності форми N 1ДФ, декларування окремих видів доходів, а також надання недостовірних даних про доходи фізичної особи відповідним органам.
   
   Отже, законодавство передбачає подання звітності податковими агентами про всі суми доходів, виплачених на користь фізичної особи, незалежно від розміру їх нарахування та оподаткування, крім окремих видів доходів, що передбачено Кодексом.
   
   Голова
   
Р. М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям