Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно отражения мер администрирования при применении налогового компромисса

Относительно отражения мер администрирования при применении налогового компромисса



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 29.01.2015 р. N 1709/6/99-99-19-02-02-15
   
   Щодо відображення заходів адміністрування під час застосування податкового компромісу

   Державна фіскальна служба України розглянула лист <...> щодо практичного застосування норм податкового законодавства, що діяли до 1 січня 2015 року, і в межах компетенції повідомляє таке.
   
   Відповідно до підпункту 14.1.4 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України в редакції, чинній до 1 січня 2015 року (далі - Кодекс), акцизний податок - це непрямий податок на споживання окремих видів товарів (продукції), визначених Кодексом як підакцизні, що включається до ціни таких товарів (продукції), а також особливий податок на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами.
   
   Пунктом 138.1 статті 138 розділу III Кодексу встановлено, що витрати, які враховуються при обчисленні об'єкта оподаткування податку на прибуток підприємств, складаються, зокрема, з витрат операційної діяльності та інших витрат.
   
   Витрати операційної діяльності включають собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та інші витрати, які беруться для визначення об'єкта оподаткування з урахуванням пунктів 138.2, 138.11 статті 138, пунктів 140.2 - 140.5 статті 140, статей 142 і 143 та інших статей Кодексу, що прямо встановлюють особливості формування витрат платника податку (підпункт 138.1.1 пункту 138.1 статті 138 Кодексу).
   
   Згідно з підпунктом 14.1.228 пункту 14.1 статті 14 Кодексу собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг для цілей розділу III Кодексу - це витрати, що прямо пов'язані з виробництвом та/або придбанням реалізованих протягом звітного податкового періоду товарів, виконаних робіт, наданих послуг, які визначаються відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, що застосовуються в частині, яка не суперечить положенням цього розділу.
   
   У бухгалтерському обліку методологічні засади та склад витрат визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 "Витрати", затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31.12.99 р. N 318, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19.01.2000 р. за N 27/4248 (далі - П(С)БО 16).
   
   У пункті 18 П(С)БО 16 зазначається, що податки, збори та інші передбачені законодавством обов'язкові платежі (крім податків, зборів та обов'язкових платежів, які включаються до виробничої собівартості продукції, робіт, послуг) відносяться до адміністративних витрат як загальногосподарські витрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством.
   
   Таким чином, суми акцизного податку, сплаченого платниками податку на прибуток, які здійснюють виробництво підакцизних товарів, враховуються у складі інших прямих витрат, що формують собівартість таких товарів при їх реалізації.
   
   При цьому пунктом 138.4 статті 138 Кодексу встановлено, що витрати, які формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, крім нерозподільних постійних загальновиробничих витрат, які включаються до складу собівартості реалізованої продукції в періоді їх виникнення, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг.
   
   Голова
   
І. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям