Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно отражения в декларациях сумм корректировки налогового кредит по операциям по ввозу товаров на таможенную территорию Украины

Относительно отражения в декларациях сумм корректировки налогового кредит по операциям по ввозу товаров на таможенную территорию Украины



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
    ЛИСТ
   
    від 17.09.2015 р. № 3147/10/20-40-15-01-15

   ГУ ДФС у Харківській області розглянуло Ваш лист ……. стосовно застосування норм податкового законодавства, повідомляє наступне.
   
   Пп. 134.1.1 п.134.1 ст.134 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі - Кодексу) визначено, що об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу ІІІ цього Кодексу.
   
   Якщо відповідно до цього розділу передбачено здійснення коригування шляхом збільшення фінансового результату до оподаткування, то в цьому разі відбувається:
   
   зменшення від'ємного значення фінансового результату до оподаткування (збитку);
   
   збільшення позитивного значення фінансового результату до оподаткування (прибутку).
   
   Коригування в обов’язковому порядку здійснюється тими платниками, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, за останній річний звітний (податковий) період перевищує 20 мільйонів гривень.
   
   У листі ДФС України від 27.03.2015 р. N 6423/6/99-99-19-03-02-15 розглянуто питання щодо особливостей застосування кредит – ноти, а саме.
   
   «…договором поставки, укладеним між резидентом-покупцем (далі - покупець) та нерезидентом-постачальником (далі - постачальник), передбачено можливість зниження договірної ціни (надання знижки) на поставлений товар за умови виконання покупцем певних умов. При виконанні цих умов постачальник здійснює перегляд ціни товару в бік її зменшення на весь поставлений згідно з договором поставки товар шляхом виставлення покупцю кредит-ноти.
   
   …
   
   Згідно з п. 201.12 ст. 201 Кодексу документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту у разі ввезення товарів на митну територію України, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку. Зміна митної вартості імпортних товарів та внесення цих змін до митної декларації у зв'язку зі зниженням постачальником договірної ціни (надання знижки) на поставлений товар передбачені п. 33 - 38 Положення про митні декларації, затвердженого постановою КМУ від 21.05.2012 р. N 450 (далі - Положення N 450).
   
   Відповідно до п. 37 Положення N 450 зміни до митної декларації можуть вноситися, зокрема, шляхом заповнення та оформлення контролюючим органом аркуша коригування, який згідно з п. 3 Порядку оформлення аркуша коригування, затвердженого наказом МФУ від 06.11.2012 р. N 1145, складається посадовою особою митного органу, яким здійснювався випуск товарів за митною декларацією.
   
   …
   
   Оформлений контролюючим органом аркуш коригування є невід'ємною частиною відповідної митної декларації.
   
   Таким чином, у звітному періоді, в якому відбулось оформлення аркуша коригування, платник податку повинен виключити зі складу податкового кредиту суму ПДВ, яка зазначена в аркуші коригування».
   
   Чинною формою податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженою Наказом Міністерства фінансів України від 23.09.2014 N966, із змінами та доповненнями, не передбачено окремого рядка для відображення коригування податкового кредиту для операцій із ввезення товарів на митну територію України (рядок 12.1 розділу II податкової декларації з ПДВ).
   
   Відповідно до п.50.1 ст.50 розділу ІІ Кодексу «у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 цього Кодексу) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку».
   
   У зв’язку з чим, у підприємства є можливість подати уточнюючий розрахунок до податкової декларації з ПДВ того періоду, в якому включено до податкового кредиту суму ПДВ по митній декларації. В даному уточнюючому розрахунку слід відкоригувати обсяг придбання та податок на додану вартість, сплачений митним органам (рядок 12.1 декларації).
   
    В.о. начальника
І.А. Сагайдак

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям