Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно отражения в р.16.3 суммы НДС, включенной в налоговый кредит по операциям сельскохозяйственных или перерабатывающих предприятий по вывозу сельскохозяйственной продукции или продукции собственного производства перерабатывающих предприятий в таможенном режиме экспорта

Относительно отражения в р.16.3 суммы НДС, включенной в налоговый кредит по операциям сельскохозяйственных или перерабатывающих предприятий по вывозу сельскохозяйственной продукции или продукции собственного производства перерабатывающих предприятий в таможенном режиме экспорта



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
    ЛИСТ
   
   від 13.11.2015 р. № 3894/10/20-40-15-01-15

   Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 23.09.2014 №966 зазначено, що у р.16.3 відображаються суми податку на додану вартість, включені до податкового кредиту за операціями сільськогосподарських або переробних підприємств із вивезення сільськогосподарської продукції або продукції власного виробництва переробних підприємств у митному режимі експорту. Значення цього рядка переноситься з рядка 16.3 декларації 0121 - 0123/0140 до рядка 16.3 декларації 0110.
   
   Сума податку на додану вартість у р.16.3 декларацій 0121 - 0123/0140 відображається згідно з бухгалтерською довідкою, в якій така сума розраховується, виходячи із фактично сплаченої (нарахованої):
   
   постачальникам товарів/послуг, вартість яких була включена до складу виробничих факторів, за рахунок яких сформовано податковий кредит по сільськогосподарських товарах (супутніх послугах), вивезених у митному режимі експорту (декларації 0121 - 0123);
   
   та включеної до податкового кредиту суми податку постачальникам товарів/послуг, визначених відповідно до пункту 1 підрозділу 2 розділу XX Податкового Кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодексу), вартість яких включена до вартості експортованої продукції власного виробництва (декларація 0140).
   
   Бухгалтерська довідка має бути складена згідно з податковими накладними, митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ст. 201 розділу V Кодексу, які є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, з урахуванням норм п. 198.6 ст.198 Кодексу, та містити вичерпний їх перелік.
   
   Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість 16 липня 2015 року за №643-VIII, внесено зміни до пункту 198.5 статті 198 та до статті 199 розділу V Кодексу в частині нарахування податкових зобов'язань у разі, якщо придбані товари/послуги призначаються для використання у неоподатковуваних операціях чи не в господарській діяльності.
   
   Якщо раніше вхідний ПДВ при виробництві (придбанні) зерна включили до податкового кредиту — при експорті на цю суму слід до нарахувати податкові зобов’язання (п. 198.5 Кодексу). Базу оподаткування визначають виходячи із вартості покупки товарів та послуг, які брали участь у формуванні собівартості зернових культур (або вартості придбання самого зерна, якщо його купили) (п. 189.1 Кодексу). Тобто податкові зобов’язання фактично дорівнюватимуть раніше задекларованому податковому кредиту за пов’язаними і зерном операціями.
   
   Для донарахування податкових зобов’язань виписують окрему податкову накладну та реєструють її в ЄРПН (пп. «б» п. 198.5 Кодексу). Роблять це не пізніше останнього дня звітного періоду, у якому експортовано зерно.
   
   Відповідно до Наказу Міністерства фінансів України від 22.09.2014 N957 «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної», зазначено основні принципи оформлення податкової накладної,а саме.
   
   Експортуючи зерно, при виробництві (доставці, зберіганні) якого раніше зафіксовано податковий кредит, експортер має виписати дві ПН й обидві внести до ЄРПН.
   
   ПН на експорт оформлюють на дату фактичного вивезення зерна, що підтверджено митною декларацією завіреною печаткою митника :
   
   у верхньому лівому полі проставляють код з типом причини «07»;
   
   у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» відображають умовний ІПН «300000000000»;
   
   у рядках «Особа (платник податку) — покупець» та «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» зазначають найменування (ПІБ) та країну реєстрації покупця -нерезидента;
   
   суму постачання пишуть у колонці 12 табличної частини ПН, при цьому у виносці (3) прописують: «пункт 152 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України».
   
   Дані з ПН заносять до рядка 5 декларації з ПДВ за відповідний звітний період та заповнюють таблицю 3 додатка Д6.
   
   Крім того зазначаємо, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади не є нормативно – правовими актами, вони лише мають інформаційний характер і не встановлюють правових норм.
   
    В.о. начальника
І.А. Сагайдак

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям