Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно периода отражения в налоговой отчетности по НДС сумм НДС, уплаченных при таможенном оформлении товаров

Относительно периода отражения в налоговой отчетности по НДС сумм НДС, уплаченных при таможенном оформлении товаров



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА СЛУЖБА
   
    ЛИСТ
   
    від 28.10.2015 р. № 22718/6/99-99-19-03-02-15
   
   Про розгляд звернення

   Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку щодо періоду відображення у податковій звітності з ПДВ сум ПДВ, сплачених при митному оформленні товарів, та повідомляє.
   
   Згідно з пунктом 198.6 статті 198 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податковими накладними чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 Кодексу.
   
   У разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку (пункт 201.12 статті 201 Кодексу).
   
   Для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум податку до податкового кредиту відповідно до пункту 198.2 статті 198 Кодексу є дата сплати податку за податковими зобов’язаннями згідно з пунктом 187.8 статті 187 Кодексу.
   
   Відповідно до пункту 50.1 статті 50 Кодексу та пункту 1 розділу IV Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.09.2014 № 966, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 Кодексу, платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених статтею 102 Кодексу), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
   
   Отже, у разі якщо платником податку при імпорті товарів, основних фондів сплачені суми ПДВ, зазначені у митній декларації, помилково не були включені до складу податкового кредиту, то платник податку має можливість суми сплаченого ПДВ включити до податкового кредиту шляхом подання уточнюючого розрахунку (з урахуванням строків давності).
   
   Додатково інформуємо, що статтею 7 Митного кодексу України встановлено, що на вимогу платника податків орган доходів і зборів зобов’язаний надати йому письмову інформацію про використання коштів, унесених ним як авансові платежі, не пізніше 30 днів з дня отримання такої вимоги. У разі незгоди платника податків з інформацією органу доходів і зборів здійснюється спільна звірка використання зазначених коштів.
   
   Результати такої звірки оформлюються актом за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику. Один примірник такого акта після його підписання надається платнику податків.
   
   Отже, законодавством України не передбачено надання доступу до Митної бази даних та використання інформації, що стосується державної митної справи, платникам податків.
   
   Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям