Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно полномочий ГНС и других органов власти в части реализации норм п. 54.4 ст. 54 НКУ

Относительно полномочий ГНС и других органов власти в части реализации норм п. 54.4 ст. 54 НКУ



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
    ЛИСТ
   
    від 29.10.2015 р. № 22999/6/99-99-22-06-02-15
   
   Про надання інформації

    Державна фіскальна служба України опрацювала запит на отримання податкової консультації від 28.09.2015 №402/09 щодо повноважень ДФС та інших органів влади в частині реалізації норм п. 54.4 ст. 54 Податкового кодексу України.
   
    Повідомляємо, що відповідно до ст. 41 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) від 2 грудня 2010 року N2755-VI із змінами і доповненнями контролюючими органами є органи доходів і зборів - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування єдиної державної податкової, державної митної політики в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів та реалізує державну податкову, державну митну політику, забезпечує формування та реалізацію державної політики з адміністрування єдиного внеску, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями при застосуванні податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску (далі - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику), його територіальні органи.
   
   У п. 41.3 ст. 41 ПКУ зазначено, що повноваження і функції контролюючих органів визначаються ПКУ, Митним кодексом України (далі - МКУ) та законами України.
   
   Інші державні органи не мають права проводити перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків і зборів, у тому числі на запит правоохоронних органів (п. 41.4 ст. 41 ПКУ).
   
   Згідно з пунктом 54.4 статті 54 ПКУ контролюючий орган має право самостійно визначити базу оподаткування та податкові зобов'язання платника податків у разі надходження від уповноважених органів іноземних держав документально підтверджених відомостей щодо країни походження, вартісних, кількісних або якісних характеристик, які мають значення для оподаткування товарів і предметів при ввезенні (пересиланні) на митну територію України або територію вільної митної зони або вивезенні (пересиланні) товарів і предметів з митної території України або території вільної митної зони, які відрізняються від задекларованих під час митного оформлення, на підставі відомостей, зазначених в отриманих документах, шляхом проведення дій, визначених пунктом 54.3 статті 54 ПКУ.
   
   Норми цього пункту визначають можливість вжиття відповідних заходів саме контролюючими органами. Про дії інших органів влади у вказаному пункті не зазначено.
   
   Також необхідно звернути увагу, що у пункті 54.4 статті 54 ПКУ визначено, що контролюючий орган за умови певних обставин, зазначених у цьому пункті, має право самостійно визначити базу оподаткування та податкові зобов'язання платника податків шляхом проведення дій, передбачених пунктом 54.3 статті 54 ПКУ. Таке право може бути реалізовано, зокрема, шляхом проведення документальних перевірок з підстав, визначених МКУ.
   
    Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям