Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно порядка уплаты и начисления акцизного налога по производству алкогольных напитков

Относительно порядка уплаты и начисления акцизного налога по производству алкогольных напитков



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    МІЖРЕГІОНАЛЬНЕ ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС - ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОФІС З ОБСЛУГОВУВАННЯ ВЕЛИКИХ ПЛАТНИКІВ
   
    ЛИСТ
   
   від 01.12.2015 р. N 26238/10/28-10-06-11
   
   Щодо порядку сплати та нарахування акцизного податку з виробництва алкогольних напоїв

   Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з обслуговування великих платників розглянуло лист, за результатами розгляду та в межах своїх повноважень повідомляє наступне.
   
   Підпунктом 213.1.1 п. 213.1 ст. 213 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) визначено, що об’єктами оподаткування акцизним податком є операції з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції).
   
   До підакцизних товарів, зокрема, належать спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (п. 215.1 ст. 215 ПКУ).
   
   Статтею 1 Закону України від 19 грудня 1995 року N 481/95-ВР "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (далі - Закон N 481) надано наступні визначення:
   
   спирт етиловий питний - спирт етиловий ректифікований, розбавлений водою за спеціальною технологією до визначеного стандартом вмісту алкоголю;
   
   спирт коньячний - спирт, отриманий шляхом переробки коньячних виноматеріалів за спеціальною технологією для подальшої багаторічної витримки в дубовій тарі або нержавіючих чи емальованих ємностях з дубовою клепкою;
   
   спирт плодовий - спирт, отриманий шляхом переробки плодів та ягід, соків плодово-ягідних зброджених за спеціальною технологією для виробництва алкогольних напоїв, у тому числі за коньячною технологією.
   
   алкогольні напої - продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відс. об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД (пп. 14.1.5 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
   
   Згідно із Законом України від 19.09.2013 року N 584-VII "Митний тариф України" до товарної позиції 2208 згідно з УКТ ЗЕД відносяться спирт етиловий неденатурований з концентрацією спирту менш як 80 відс. об’ємних одиниць; спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду; лікери та інші напої, що містять спирт.
   
   З метою отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, призначеного в якості сировини для виробництва алкогольних напоїв (крім виноматеріалів), суб'єкт господарювання-виробник зобов'язаний сплатити податок або подати контролюючому органу за своїм місцезнаходженням податковий вексель, який є забезпеченням виконання зобов'язання такого платника у строк до 90 календарних днів, починаючи з дня видачі податкового векселя, сплатити суму податку, розраховану за ставками для цієї продукції (п. 225.1 ст. 225 ПКУ).
   
   Податковий вексель, авальований банком (податкова розписка) - простий вексель, авальований банком, що видається векселедавцем: до отримання з акцизного складу спирту етилового і є забезпеченням виконання ним зобов'язання сплатити суму акцизного податку у строк, визначений статтями 225, 229 ПКУ (пп. 14.1.176 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
   
   Тобто, нормами ПКУ передбачено подання суб'єктом господарювання - виробником податкового векселя, який є засобом відстрочки сплати акцизного податку, тільки у разі отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, призначеного для виробництва алкогольних напоїв (крім виноматеріалів). В інших випадках суб'єкт господарювання-виробник зобов'язаний сплатити акцизний податок.
   
   Суми податку з алкогольних напоїв, для виробництва яких використовується спирт етиловий неденатурований, сплачуються при придбанні марок акцизного податку (пп. 222.1.2 п. 222.1 ст. 222 ПКУ).
   
   Згідно із п. 225.2 ст. 225 ПКУ акт про фактично отриману кількість спирту та розрахунок акцизного податку (далі - Акт) є коригуванням вже сплаченої суми податку або наданого податкового векселя із зазначенням остаточної суми податку, яка підлягає сплаті.
   
   Скоригована сума податку в податковому векселі сплачується частково у разі придбання марок акцизного податку в період дії такого векселя (п. 225.3 ст. 225 ПКУ).
   
   Податковий вексель вважається погашеним векселедавцем у разі сплати суми податку в повному обсязі та в зазначений у податковому векселі строк (п. 225.4 ст. 225 ПКУ).
   
   Сума податку, на яку погашається вексель, визначається виходячи з фактично отриманої кількості спирту (згідно з Актом) та ставок податку на готову продукцію, зменшується на суму податку, розраховану виходячи з фактично втраченої кількості спирту етилового при транспортуванні та зберіганні, у процесі виробництва готової продукції в межах норм, затверджених у встановленому порядку, а також фактично повернутого невиправного браку. Розрахунок суми зменшення податку проводиться у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (п.225.5 ст.225 ПКУ).
   
   У разі експорту (вивезення) підакцизних товарів (продукції) за межі митної території України сума податку для погашення податкового векселя визначається з урахуванням обсягів відвантаженої на експорт продукції згідно з належно оформленою митною декларацією (п. 225.6 ст. 225 ПКУ).
   
   Тобто, зменшення первісно визначеної у податковому векселі суми акцизного податку крім тих, що передбачені підпунктами 225.2, 225.3, 225.4, 225.5, 225.6 ст. 225 ПКУ, нормами ПКУ не передбачено.
   
   Датою виникнення податкових зобов'язань щодо підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, є дата їх реалізації особою, яка їх виробляє, незалежно від цілей і напрямів подальшого використання таких товарів (продукції), крім випадків, зазначених у статтях 225 та 229 ПКУ (п. 216.1 ст. 216 ПКУ).
   
   Окремо слід зазначити, що відповідно до п. 225.9 ст. 225 ПКУ виноматеріали, що реалізуються підприємствам вторинного виноробства, які використовують ці виноматеріали для виробництва готової продукції, не оподатковуються. В інших випадках реалізація виноматеріалів оподатковується за ставками податку на виноробну продукцію, встановленими пп. 215.3.1 п. 215.3 ст. 215 ПКУ.
   
   На підставі того, що інші спиртові дистиляти належать до підакцизних товарів, тому суб'єкт господарювання, який використовує їх для виробництва алкогольних напоїв, нараховує та сплачує акцизний податок окремо по цій товарній групі 2208 20.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям