Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно практического применения норм п. 198.6 ст. 198 НКУ

Относительно практического применения норм п. 198.6 ст. 198 НКУ



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   МІЖРЕГІОНАЛЬНЕ ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС - ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОФІС З ОБСЛУГОВУВАННЯ ВЕЛИКИХ ПЛАТНИКІВ
   
   ЛИСТ
   
   від 12.11.2015 р. N 25272/10/28-10-06-11
   
   Про надання роз’яснення

   Міжрегіональним головним управлінням ДФС - Центральним офісом з обслуговування великих платників розглянуто лист щодо практичного застосування норм п. 198.6 ст. 198 ПКУ, за результатами розгляду та в межах своїх повноважень повідомляємо наступне.
   
   З урахуванням змін, внесених до ст. 198 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) Законом України від 16 липня 2015 року N 643-VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість" (далі - Закон N 643), податковий кредит звітного періоду формується платником податку з сум податку на додану вартість, нарахованих (сплачених) протягом такого звітного періоду при придбанні товарів/послуг незалежно від напрямку їх використання (в оподаткованих и неоподаткованих операціях).
   
   Відповідно до п. 198.6 ст. 198 ПКУ (з урахуванням змін внесених Законом N 643) у разі, якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складання податкової накладної.
   
   Суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку із придбанням товарів/послуг зазначені в податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, відносяться до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровану податкову накладну в ЄРПН.
   
   Відповідно до змін, внесених до п. 198.6 ст. 198 та ст. 201 ПКУ за платниками податку - покупцями закріплено право формувати податковий кредит на підставі копій податкових накладних, отриманих з ЄРПН, без необхідності отримання таких податкових накладних безпосередньо від продавця.
   
   Враховуючи вище викладене, належним чином складена та своєчасно зареєстрована в ЄРПН податкова накладна може бути включена до складу податкового кредиту з ПДВ (шляхом відображення зазначеній у ній сум податку в рядку 10.1 розділу ІІ податкової декларації з ПДВ) того звітного періоду, в якому вона складена, або протягом 365 календарних днів з дати її складення у разі не включення до податкового кредиту відповідного звітного періоду.
   
   Разом з тим повідомляємо, що МГУ ДФС - Центральним офісом з ОВП направлено до ДФС України запит щодо правомірного способу віднесення суми податку до податкового кредиту у наступних звітних періодах протягом 365 днів у разі не відображення у складі податкового кредиту відповідного періоду податкову накладну складену у такому звітному періоді та своєчасно зареєстровану в ЄРПН.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям