Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно предоставления услуг, имеющих непрерывный или ритмичный характер

Относительно предоставления услуг, имеющих непрерывный или ритмичный характер



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   МІЖРЕГІОНАЛЬНЕ ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС - ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОФІС З ОБСЛУГОВУВАННЯ ВЕЛИКИХ ПЛАТНИКІВ
   
   ЛИСТ
   
   від 03.11.2015 р. N 24525/10/28-10-06-11
   
   Щодо надання послуг, що мають безперервний або ритмічний характер

   Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з ОВП розглянуло лист підприємства та в межах своїх повноважень повідомляє.
   
   Відповідно до п. 201.4 ст. 201 ПКУ платники податку в разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер:
   
   покупцям - платникам податку - можуть скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом такого місяця;
   
   покупцям - особам, не зареєстрованим платниками податку, - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням всього обсягу постачання товарів/послуг таким покупцям, з якими постачання мають такий характер, протягом такого місяця.
   
   Якщо протягом місяця постачальник отримав в рахунок оплати вартості товарів/послуг більше коштів, ніж було фактично поставлено протягом такого місяця товарів/послуг, то таке перевищення вважається попередньою оплатою, на яку складається окрема податкова накладна у загальному порядку. Така податкова накладна складається не пізніше останнього дня відповідного звітного періоду.
   
   Для цілей застосування норм ПКУ ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць.
   
   Приклад: якщо платник податку - постачальник протягом звітного періоду здійснив ритмічні постачання товарів:
   
   10 операцій з постачання товарів покупцю А - платнику податку;
   
   25 операцій з постачання товарів покупцю В - неплатнику податку;
   
   30 операцій покупцю С - неплатнику податку.
   
   В такому випадку не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, платник податку зобов’язаний скласти:
   
   для покупця А зведену податкову накладну, в якій буде відображено обсяг 10 операцій з постачання товарів, поставлених йому за відповідний звітний період;
   
   по операціям з покупцями В та С - неплатниками ПДВ скласти одну зведену податкову накладну, в якій зазначити загальний обсяг 55 (25 + 30) операцій з постачання товарів таким покупцям.
   
   Тобто, зведені податкові накладні для неплатників ПДВ складаються окремо.
   
   Таким чином, платникам податку, які постачають товари/послуги, постачання яких має безперервний або ритмічний характер (постачання тепла, газу, електроенергії, послуг зв'язку тощо), надано право складати раз на місяць зведені податкові накладні за такими операціями як на платників податку, так і на осіб, які не зареєстровані платниками податку (п. 201.4 ст. 201 ПКУ). Аналогічне роз’яснення надано Державною фіскальною службою України, від 14.08.2015 р. "Про деякі особливості функціонування системи електронного адміністрування ПДВ". Даний лист ДФС від 14.08.2015 р. підприємство може використовувати у своїй господарській діяльності.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям