Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно применения понижающего коэффициента к размеру ЕСВ

Относительно применения понижающего коэффициента к размеру ЕСВ



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДФС У ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
    ЛИСТ
   
   від 17.11.2015 р. № 2645/5/06-30-17-02-08
   
   Про надання роз’яснення

    Головне управління Державної фіскальної служби у Житомирській області, керуючись ст.52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) розглянуло лист платника єдиного внеску щодо застосування понижуючого коефіцієнта до розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) і в межах компетенції повідомляє наступне.
   
   Відповідно до частини першої ст. 7 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) нараховується:
   
   для платників, зазначених у п. 1 (крім абзацу сьомого), 2, 3, 6, 7 і 8 частини першої ст. 4 цього Закону, - на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній
   
   формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами;
   
   для платників, зазначених в абзаці сьомому п. 1 частини першої ст. 4 цього Закону, - на суму грошового забезпечення кожної застрахованої особи, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами; допомоги або компенсації відповідно до законодавства.
   
   Водночас відповідно до частини п’ятої та шостої статті 8 Закону № 2464 у разі якщо база нарахування єдиного внеску (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід, грошове забезпечення), сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника.
   
   Статтею 2 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР (далі – Закон №108) визначено структуру заробітної плати, до якої включається основна заробітна плата, додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати.
   
   Відповідно до статті 3 Закону № 108 мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитись оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт).
   
   Статтею 8 Закону України від 28 грудня 2014 року № 80-VІІІ «Про Державний бюджет України на 2015 рік» мінімальну заробітну плату у 2015 році встановлено у місячному розмірі: з 1 січня – 1218,00 грн., з 1 вересня – 1378,00 грн.
   
   Враховуючи зазначене, різниця між мінімальною та фактично нарахованою заробітною платою не входить до структури заробітної плати.
   
   Різниця між мінімальною та фактично нарахованою заробітною платою є базою нарахування єдиного внеску, проте не є базою для утримання єдиного внеску (утримання здійснюється з фактично нарахованої заробітної плати).
   
   Пунктом 95 розділу VIII Закону № 2464 визначено умови застосування понижуючого коефіцієнта.
   
   Враховуючи зазначене, якщо хоча б щодо однієї застрахованої особи здійснюється донарахування сум єдиного внеску до розміру мінімальної заробітної плати (винятком є донарахування до мінімальної бази нарахування при розрахунку лікарняних, відпускних та допомоги по вагітності та пологах), коефіцієнт страхувальником не застосовується.
   
    Заступник начальника
К.В. Риженкова

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям