Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно применения Соглашения между Правительством Украины и Правительством Российской Федерации об избежании двойного налогообложения доходов и имущества и осуществления операций, связанных с выполнением обязательств по лизингу

Относительно применения Соглашения между Правительством Украины и Правительством Российской Федерации об избежании двойного налогообложения доходов и имущества и осуществления операций, связанных с выполнением обязательств по лизингу



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 16.09.2014 р. N 3581/6/99-99-12-01-03-15

   Оскільки нерухоме майно, про яке йдеться у запиті, знаходиться на території АР Крим та м. Севастополя, звертаємо увагу, що Законом України від 15.04.2014 р. N 1207-VII "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" сухопутна територія АР Крим та м. Севастополя, внутрішні води України цих територій визначено тимчасово окупованою територією України, яка є її невід'ємною частиною і на яку поширюється дія Конституції та законів України.
   
   Враховуючи зазначене, до ситуації, описаної у запиті, положення Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна не можуть бути застосовані.
   
   Водночас зазначимо, що загальний порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті за експортно-імпортними операціями та відповідальність за порушення законодавчо встановлених строків таких розрахунків визначено Законом України від 23.09.94 р. N 185/94-ВР "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" (далі - Закон N 185).
   
   На виконання вимог Закону N 185 Інструкцією про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженою постановою Правління НБУ від 24.03.99 р. N 136, встановлено порядок здійснення уповноваженими банками контролю за дотриманням резидентами встановлених законодавством України строків розрахунків за експортно-імпортними операціями. Так, пп. "д" п. 1.8 розділу 1 вказаної Інструкції визначено, що сума валютної виручки або товарів може бути зменшена, якщо протягом виконання зобов'язань за договором здійснюється оподаткування виконаних резидентами для нерезидентів робіт (наданих послуг) за межами України - на суму сплачених податків, письмово підтверджених контролюючими органами країни нерезидента.
   
   Разом з тим, згідно з п. 10 Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затвердженого постановою Правління НБУ від 10.08.2005 р. N 281, розрахунки за експорт та імпорт товару без відстрочення платежу або з відстроченням, що відповідно до договору не перевищує строки, установлені законодавством України для здійснення таких розрахунків, є поточними торговельними операціями в іноземній валюті. Відповідно до п. 12 зазначеного Положення операції, пов'язані з виконанням зобов'язань за лізингом, є валютними операціями, пов'язаними з рухом капіталу.
   
   Враховуючи вищевикладене, положення Закону N 185 не застосовується до операцій, які пов'язані з виконанням зобов'язань за лізингом, з огляду на те, що такі операції не відносяться до поточних торговельних операцій, тобто операцій, пов'язаних із розрахунками в іноземній валюті за експорт та імпорт товару.
   
   Заступник Голови
   
А. Макаренко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям