Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно разъяснения вопроса возможности применения льготы по уплате земельного налога в 2015 году

Относительно разъяснения вопроса возможности применения льготы по уплате земельного налога в 2015 году



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
    ЛИСТ
   
    від 17.09.2015 р. № 3623/10/08-01-15-03-09
   
   Про надання роз’яснення

   Головне управління ДФС у Запорізькій області розглянуло лист «….» щодо роз’яснення питання можливості застосування пільги зі сплати земельного податку у 2015 році та повідомляє наступне.
   
   Законом України від 28.12.2014 № 71–VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі – Закон № 71–VIII) внесено низку змін до Податкового кодексу України (далі – ПКУ).
   
   Так, з 01.01.2015 відповідно до ст. 10 ПКУ плата за землю (земельний податок, орендна плата за землю) входить до складу податку на майно та належить до місцевих податків, встановлення яких здійснюється органами місцевого самоврядування.
   
   Проте, Законом № 71–VIII окремим категоріям землекористувачів скасовано пільги зі сплати земельного податку, зокрема, оздоровчим закладам України незалежно від їх підпорядкованості, у т. ч. які знаходяться на балансі підприємств, установ, організацій.
   
   Разом з тим, згідно з ст. 7 ПКУ «Загальні засади встановлення податків і зборів» під час встановлення податку можуть передбачатися податкові пільги та визначатися порядок їх застосування.
   
   Відповідно до п. 284.1 ст. 284 ПКУ органам місцевого самоврядування надано повноваження стосовно встановлення ставок плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території.
   
   Згідно з п. 284.2 ст. 284 ПКУ якщо право на пільгу виникає у платника протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право.
   
   Відповідно до п. 1 ст. 59 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі – Закон № 280/97-ВР) рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.
   
   Акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території (п. 1 ст. 73 Закону № 280/97-ВР).
   
   Враховуючи вищенаведене, застосування пільги зі сплати земельного податку у 2015 році можливо, за умови наявності рішення органу місцевого самоврядування, яким встановлено пільги зі сплати земельного податку для відповідної категорії платників, до якої належить власник земельної ділянки або землекористувач.
   
   В іншому випадку у платників виникає обов’язок нараховувати та сплачувати земельний податок на загальних підставах.

   Вищевикладене підтверджується Узагальнюючою податковою консультацією щодо застосування пільг із сплати земельного податку, встановлених відповідним рішенням органу місцевого самоврядування, затвердженою наказом ДФС України від 28.05.2015 № 379.
   
   В.о. начальника
О.А. Хотенко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям