Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно реализации алкогольных напитков на условиях оплаты по безналичному расчету другому субъекту хозяйствования в составе услуг питания

Относительно реализации алкогольных напитков на условиях оплаты по безналичному расчету другому субъекту хозяйствования в составе услуг питания



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У М. КИЄВІ
   
    ЛИСТ
   
    від 25.09.2015 р. N 14785/10/26-15-21-02-21

   Головним управлінням ДФС у м. Києві запит щодо надання податкової консультації, розглянуто.
   
   Опис питання: Чи буде вважатися порушенням діючого законодавства в сфері ліцензування господарської діяльності, зокрема Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР (зі зміна і доповненнями), якщо суб’єкт господарювання, який має виключно ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, буде реалізовувати алкогольні напої на умовах оплати по безготівковому розрахунку іншому суб’єкту господарювання в складі надаваних послуг харчування, і така реалізація алкогольних напоїв у складі послуг харчування оформлятиметься лише рахунком та актом виконаних робіт (актом наданих послуг), оскільки зазначені послуги харчування надаватимуться суб’єкту господарювання як кінцевому споживачу?
   
   Правовідносини, що пов’язані з видачею, призупиненням, анулюванням ліцензій врегульовані Законом від 19.12.1995р., № 481/95 – ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі – Закон № 481), Тимчасовим порядком видачі ліцензій на право імпорту, експорту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів і роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 13.05.1996р. № 493 (надалі – Порядок видачі ліцензій).
   
   Відповідно до ч.1 ст. 55 господарського кодексу України, суб’єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов’язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов’язаннями в межах цього майна, крім випадків передбачених законодавством.
   
   Згідно зі ст. 1 Закону № 481 ліцензія (спеціальний дозвіл) – це документ державного зразка, який засвідчує право суб’єкта господарювання на провадження одного із зазначених у Законі № 481 видів діяльності протягом визначеного строку.
   
   Відповідно до ст.1 Закону №481 оптова торгівля - діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації суб’єктам господарювання роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам господарювання.
   
   Відповідно до ст.1 Закону №481 роздрібна торгівля – це діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктів господарювання громадського харчування.
   
   Таким чином, не буде вважатись порушенням діючого законодавства в сфері ліцензування господарської діяльності, якщо суб’єкт господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями буде реалізовувати алкогольні напої кінцевому споживачу.
   
   Будь які інші форми реалізації алкогольних напоїв до сфери дії Закону №481 не відноситься та відповідальність за їх неналежну реалізацію згідно вимог чинного законодавства України несе суб’єкт господарювання.
   
   В. о. заступника начальника
   ГУ ДФС у м. Києві
І.М. Мірвелова

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям