Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно регистрации налоговых накладных в Едином реестре налоговых накладных плательщиком, использующим специальный режим налогообложения

Относительно регистрации налоговых накладных в Едином реестре налоговых накладных плательщиком, использующим специальный режим налогообложения



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 11.08.2015 р. N 16961/6/99-99-19-03-02-15

   Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) платником, який використовує спеціальний режим оподаткування, надіслане за дорученням Кабінету Міністрів України від 09.07.2015 р. N 28343/1/1-15 та листом Міністерства фінансів України від 13.07.2015 р. N 31-11120-08-10/22716, та повідомляє.
   
   Законом України від 16.07.2015 р. N 643-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість", який набрав чинності 29.07.2015 р., внесено зміни в частині функціонування системи електронного адміністрування ПДВ, зокрема для сільськогосподарських товаровиробників, які використовують спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість відповідно до ст. 209 Податкового кодексу України (далі - Кодекс).
   
   Зміни до статей 2001 та 209 Кодексу передбачають для таких сільськогосподарських товаровиробників автоматичне відкриття додаткових електронних рахунків для зарахування, починаючи з 04.08.2015 р., сум ПДВ, нарахованих таким сільськогосподарським товаровиробником при здійсненні операцій з постачання власно виробленої сільськогосподарської продукції. Кошти з таких рахунків автоматично (в день зарахування на електронний рахунок) перераховуються Казначейством на спеціальні рахунки сільськогосподарських товаровиробників. Інформація про спеціальні рахунки суб'єктів спеціального режиму оподаткування ПДВ зазначається ними у податковій звітності.
   
   Кошти, зараховані на такі додаткові рахунки, також беруть участь у формуванні суми, на яку платник має право зареєструвати в ЄРПН податкові накладні / розрахунки коригування (далі - реєстраційна сума) шляхом збільшення показника "Сума поповнення рахунка" формули, визначеної п. 2001.3 ст. 2001 Кодексу.
   
   Водночас п. 34 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу для платників податку передбачено збільшення реєстраційної суми на суму середньомісячного розміру сум податку, задекларованих платником до сплати до бюджету та погашених або розстрочених за останні 12 звітних місяців / 4 квартали (так званий "овердрафт"). При обрахунку цього показника враховуються суми, які були задекларовані платником до сплати до бюджету та погашені чи розстрочені або відстрочені, а також задекларовані як такі, що спрямовуються на спеціальний рахунок сільськогосподарського підприємства.
   
   Крім того, для сільськогосподарських підприємств, які застосовують спеціальний режим оподаткування відповідно до ст. 209 Кодексу, реєстраційна сума збільшується на суму від'ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, та суму непогашеного від'ємного значення попередніх звітних (податкових) періодів на кінець поточного звітного (податкового) періоду, що зазначено в податковій звітності з податку на додану вартість, у якій відображаються розрахунки з бюджетом та/або відображаються операції, що стосуються спеціального режиму оподаткування відповідно до ст. 209 Кодексу, за червень / II квартал 2015 року. На таку суму сільськогосподарським підприємством збільшується розмір суми податкового кредиту за звітний (податковий) період липень / III квартал 2015 року (пп. 4 п. 34 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу).
   
   Таким чином, для сільськогосподарських підприємств створено сприятливі умови для застосування спеціального режиму оподаткування в межах системи електронного адміністрування ПДВ.
   
   Голова
   
Р. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям