Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно регистрации расчетов корректировки к налоговым накладным

Относительно регистрации расчетов корректировки к налоговым накладным



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    МІЖРЕГІОНАЛЬНЕ ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС - ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОФІС З ОБСЛУГОВУВАННЯ ВЕЛИКИХ ПЛАТНИКІВ
   
    ЛИСТ
   
   від 11.11.2015 р. N 25223/10/28-10-06-11

   Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з ОВП розглянуло лист підприємства та в межах своїх повноважень повідомляє.
   
   Відповідно до пункту 192.1 статті 192 Податкового Кодексу України (в подальшому ПКУ) якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.
   
   Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка видана їх отримувачу - платнику податку, підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних:
   
   - постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;
   
   - отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.
   
   Постачальник має право зменшити суму податкових зобов'язань лише після реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних розрахунку коригування до податкової накладної.
   
   При цьому згідно п. 17 Постанови Кабінету Міністрів України "Про деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість" від 16.10.2014 року N 569 відсутність факту реєстрації отримувачем товарів (послуг) розрахунку коригування, який передбачає зменшення суми компенсації вартості товарів (послуг), у Реєстрі не звільняє його від обов'язку зменшити суму податкового кредиту за відповідний звітний період на суму податку, зазначену в такому розрахунку коригування.
   
   Водночас з цим згідно п. 1201.1 статті 120 ПКУ порушення платниками податку на додану вартість граничних термінів реєстрації податкових накладних, що підлягають наданню покупцям - платникам податку на додану вартість, та розрахунків коригування до таких податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, встановлених статтею 201 ПКУ, тягнуть за собою накладення на платників податку на додану вартість, на яких відповідно до вимог статей 192 та 201 ПКУ покладено обов'язок щодо такої реєстрації штрафу в розмірі:
   
   10 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/ розрахунках коригування - у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів;
   
   20 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/ розрахунках коригування - у разі порушення терміну реєстрації від 15 до 30 календарних днів;
   
   30 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/ розрахунках коригування - у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів;
   
   40 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/ розрахунках коригування - у разі порушення терміну реєстрації на 61 і більше календарних днів.
   
   Згідно пункту 1201.2 статті 120 ПКУ відсутність з вини платника реєстрації податкової накладної, що підлягає наданню покупцю - платнику податку на додану вартість, та розрахунку коригування до такої податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних протягом 180 календарних днів з дати їх складання тягне за собою накладення на платників податку, на яких відповідно до вимог статей 192 та 201 Кодексу покладено обов'язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі 50 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податковій накладній/розрахунку коригування.
   
   Згідно з п. 35 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ норми пп. 120.1.1 п. 120.1 ст. 120 ПКУ не застосовуються при порушенні термінів реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в єдиному реєстрі податкових накладних, складених до 1 жовтня 2015 року.
   
   Також, у разі порушення продавцем/покупцем товарів/послуг порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної та/або розрахунку коригування покупець/продавець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого продавця/покупця. Таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або порушено порядок її заповнення та/або порядок реєстрації в Єдиному реєстрі. Надходження такої заяви із скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки.
   
   У зв’язку з вищевикладеним, розрахунок коригування підлягає реєстрації в єдиному реєстрі податкових накладних.
   
   Крім того повідомляємо, що правові відносини між покупцем та постачальником продукції за нормами цивільного кодексу України можуть бути врегульовані договором поставки, в якому є можливість додатково визначитися з випадковими умовами (такими, які найчастіше не передбачаються в договорах такого типу, але можуть бути включені в його зміст за згодою сторін: наприклад у відношенні строків надання на адресу отримувача податкових накладних або розрахунків коригування).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям