Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно соблюдения кассовой дисциплины

Относительно соблюдения кассовой дисциплины



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
    ЛИСТ
   
   від 29.10.2015 р. № 617/М/02-32-22-04-15

   Головне управління ДФС у Вінницькій області розглянуло звернення «----» щодо дотримання касової дисципліни.
   
   Порядок ведення касових операцій у національній валюті України підприємствами (підприємцями), а також окремі питання організації банками роботи з готівкою визначає Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, яке затверджене постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 р. N 637 (далі за текстом Положення).
   
   Пунктом 2.7. та 2.8 глави 2 Положення зазначено, що виходячи з потреби прискорення обігу готівкових коштів і своєчасного їх надходження до кас банків для підприємств, що здійснюють операції з готівкою в національній валюті, установлюються ліміт каси та строки здавання готівкової виручки (готівки).
   
   Банкам і підприємцям ліміт каси та строки здавання готівкової виручки (готівки) не встановлюються.
   
   Підприємства можуть тримати в позаробочий час у своїх касах готівкову виручку (готівку) у межах, що не перевищують установлений ліміт каси. Готівкова виручка (готівка), що перевищує встановлений ліміт каси, обов'язково здається до банків для її зарахування на банківські рахунки. Відокремлені підрозділи підприємств - юридичних осіб можуть здавати готівкову виручку (готівку) безпосередньо до кас таких юридичних осіб або до будь-якого банку для її переказу і зарахування на банківські рахунки зазначених юридичних осіб.
   
   Порядок визначення строків здавання готівкової виручки (готівки) та розрахунку ліміту каси викладено у главі 5 цього Положення, зміст якої також стосується виключно юридичних осіб.
   
   Таким чином, діючим Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні не передбачено вимог щодо розрахунку ліміту каси та обов’язковості здавання готівкової виручки до банку для підприємців.
   
   Що стосується ведення підприємцями касової книги, слід зазначити наступне. Відповідно пункту 2.2. глави 2 Положення. підприємства (підприємці) здійснюють облік операцій з готівкою у відповідних книгах обліку. Відповідно пункту 1.2 глави 1 Положення книга обліку - касова книга, книга обліку доходів і витрат, книга обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей або книга обліку розрахункових операцій. Книга обліку доходів і витрат - документ установленої форми, що застосовується відповідно до законодавства України для відображення руху готівки.
   
   Форму та порядок ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість, встановлено наказом Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 579.
   
   Водночас звертаємо , що відповідно пункту 2.6. Положення уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися. У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням РК оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК).
   
   Перший заступник начальника ГУ ДФС у Вінницькій області
Р.В.Осмоловський

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям