Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно содействия в установлении льгот по уплате земельного налога

Относительно содействия в установлении льгот по уплате земельного налога



   
ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
    ЛИСТ
   
    від 30.09.2015 р. N 20747/6/99-99-15-03-02-15
   
   Про розгляд листа

   Державна фіскальна служба України розглянула листи від _____________ № ____________ Державного концерну «Укроборонпром», надіслані Міністерством соціальної політики України листами від ________ № ______ та № _________, щодо сприяння у встановленні пільг зі сплати земельного податку Державному підприємству «______» та Казенному підприємству «_________» і в межах компетенції повідомляє.
   
   Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі – Закон № 71) внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс).
   
   Зокрема, скасовано низку пільг із земельного податку для юридичних осіб.
   
   Крім того, з 1 січня 2015 року змінено порядок справляння плати за землю, а саме плату за землю виключено із переліку загальнодержавних податків і як складову податку на нерухоме майно включено до переліку місцевих податків, встановлення яких здійснюється органами місцевого самоврядування у порядку, визначеному Кодексом.
   
   Відповідно до пункту 12.3 статті 12 Кодексу сільські, селищні, міські ради в межах повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів.
   
   Статтею 7 Кодексу визначено загальні засади встановлення податків і зборів, зокрема під час встановлення податку обов’язково визначаються ставки податку та можуть передбачатися пільги та порядок їх застосування.
   
   Пунктом 284.1 статті 284 Кодексу визначено, що Верховна Рада Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування встановлюють ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території.
   
   Відповідно до пункту 1 статті 73 Закону України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.
   
   Враховуючи викладене, Кодексом передбачена можливість прийняття органами місцевого самоврядування рішень щодо встановлення пільг зі сплати земельного податку.
   
   Державна фіскальна служба України діє виключно в межах чинного законодавства та не наділена правом встановлювати для суб’єктів господарювання інші, ніж передбачені Кодексом розміри податків та зборів, або звільняти окремих платників податку від їх сплати.
   
    Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям