Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно судебного обжалования решения об аннулировании регистрации плательщика единого налога

Относительно судебного обжалования решения об аннулировании регистрации плательщика единого налога



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у м.КИЄВІ
   
    ЛИСТ
   
    від 05.11.2015 р. № 3326/С/26-15-17-04-14

   Відповідно до п. п. 3 п. 299.10 ст. 299 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у випадках, визначених підпунктом 298.2.3 пункту 298.2 статті 298 Кодексу, зокрема, у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів - в останній день другого із двох послідовних кварталів.
   
   У разі коли платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов'язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень контролюючого органу, встановлених Кодексом або іншими законами України, він має право звернутися до контролюючого органу вищого рівня із скаргою про перегляд цього рішення (п. 56.2 ст. 56 Кодексу).
   
   Крім того, п. 56.1 ст. 56 Кодексу, передбачено право платника оскаржити в адміністративному або судовому порядку рішення, прийняті контролюючим органом.
   
   При цьому, відповідно до п. 56.18 ст. 56 Кодексу, з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 Кодексу, платник податків має право оскаржити в суді податкове повідомлення-рішення або інше рішення контролюючого органу у будь-який момент після отримання такого рішення.
   
   Рішення контролюючого органу, оскаржене в судовому порядку, не підлягає адміністративному оскарженню.
   
   Процедура адміністративного оскарження вважається досудовим порядком вирішення спору.
   
   При зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання недійсним рішення контролюючого органу грошове зобов'язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили (абз. 4 п. 56.18 ст. 56 Кодексу).
   
   Отже, зі змісту наведеного вбачається, що вимоги абз. 4 п. 56.18 ст. 56 Кодексу поширюються виключно на рішення контролюючих органів щодо нарахування грошових зобов᾿язань. Зупинення ж дії інших рішень контролюючих органів, в тому числі Рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку, положеннями даної статті не передбачено.
   
   Виходячи з викладеного, Рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку на час судового оскарження не зупиняє свою дію, реєстрація такого платника вважається анульованою з дати, зазначеної в такому рішенні, нарахування єдиного податку припиняється, а оподаткування доходів фізичної особи – підприємця здійснюється згідно вимог статті 177 Кодексу.
   
   При цьому, остаточне рішення щодо питань, що оскаржуються, приймається судом.
   
    Заступник начальника
З.В.Лагутіна

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям