Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно уплаты учебными заведениями налога на землю и освобождения от налога на прибыль

Относительно уплаты учебными заведениями налога на землю и освобождения от налога на прибыль



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 24.02.2015 р. N 4461/5/99-99-19-02-02-16
   
   Щодо сплати навчальними закладами податку на землю та звільнення від податку на прибуток

   Державна фіскальна служба України розглянула лист Міністерства освіти і науки України від 17.01.2015 р. N 1/12-278 щодо практичного застосування норм Податкового кодексу України (далі - Кодекс) і в межах компетенції повідомляє таке.
   
   Відповідно до пп. 133.1.1 п. 133.1 ст. 133 Кодексу у редакції, чинній з 1 січня 2015 року, платниками податку на прибуток підприємств є суб'єкти господарювання - юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами, крім, зокрема:
   
   1) бюджетних установ;
   
   2) громадських об'єднань, політичних партій, релігійних, благодійних організацій, пенсійних фондів, метою яких не може бути одержання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов'язаних з ними осіб, а також серед працівників таких організацій.
   
   З метою оподаткування центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, веде реєстр всіх установ та організацій, які зазначені у підпунктах 1 та 2 цього підпункту.
   
   Установи та організації, які зазначені у підпунктах 1 та 2 цього підпункту, не є платниками податку на прибуток лише після внесення таких установ та організацій до Реєстру неприбуткових організацій та установ (далі - Реєстр) контролюючими органами в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.
   
   При цьому слід зазначити, що бюджетні установи - це органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного чи місцевого бюджетів (підпункт 12 частини першої статті 2 розділу I Бюджетного кодексу України).
   
   Таким чином, заклади освіти і науки, які є бюджетними установами, не є платниками податку на прибуток за умови внесення їх до Реєстру.
   
   Водночас повідомляємо, що частиною дев'ятою розд. II "Прикінцеві положення" Закону України від 28 грудня 2014 року N 71-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" (далі - Закон) зобов'язано, зокрема, центральні органи виконавчої влади прийняти нормативно-правові акти, необхідні для реалізації цього Закону.
   
   Слід зазначити, що Законом також внесено зміни до Кодексу (розділ XII Кодексу) в частині справляння плати за землю.
   
   Законом викладено в новій редакції ст. 282 Кодексу "Пільги щодо сплати податку для юридичних осіб". Зокрема, виключено із вказаної статті дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форм власності і джерел фінансування, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.
   
   Враховуючи викладене, дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форм власності і джерел фінансування, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, нараховують та сплачують плату за землю на загальних підставах.
   
   Відповідно до п. 12.3 ст. 12 Кодексу сільські, селищні і міські ради у межах їх повноважень та з урахуванням граничних розмірів ставок встановлюють своїми рішеннями місцеві податки і збори, які є обов'язковими до сплати на території відповідних територіальних громад.
   
   Оскільки плату за землю віднесено до місцевих податків і зборів, місцеві ради на виконання вимог чинного законодавства повинні прийняти рішення про встановлення податку на майно в частині плати за землю і, зокрема, визначити ставки земельного податку та перелік пільг зі сплати податку.
   
   Водночас повідомляємо, що Законом надано право Верховній Раді Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування встановлювати ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території (п. 284.1 ст. 284 Кодексу).
   
   Голова
І. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям