Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно включения финансового результата (прибыли) по операциям по продаже или иного отчуждения ценных бумаг в состав налогооблагаемой прибыли за предыдущий отчетный год

Относительно включения финансового результата (прибыли) по операциям по продаже или иного отчуждения ценных бумаг в состав налогооблагаемой прибыли за предыдущий отчетный год



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
    ЛИСТ
   
   від 20.11.2015 р. № 24729/6/99-99-19-02-02-15

   Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), розглянула лист щодо включення фінансового результату (прибутку) за операціями з продажу або іншого відчуження цінних паперів до складу оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік і повідомляє.
   
   Згідно з п.п. 153.8.1 п. 153.8 ст. 153 ПКУ (у редакції, чинній до 31.12.2014) платники податків визначали фінансовий результат за операціями з цінними паперами окремо від інших доходів і витрат та позитивне значення фінансового результату підлягало оподаткуванню податком на прибуток за ставкою, визначеною ст. 151 ПКУ.
   
   Починаючи з 1 січня 2015 року, змінено порядок формування об’єкта оподаткування податку на прибуток.
   
   Згідно з п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ (в редакції, чинній з 1 січня 2015 року) об’єктом оподаткування є прибуток, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ.
   
   Фінансовий результат до оподаткування зменшується: на суму позитивного фінансового результату від продажу або іншого відчуження цінних паперів, відображеного у складі фінансового результату до оподаткування податкового (звітного) періоду відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (п.п. 141.2.2 п. 141.2 ст.141 ПКУ).
   
   Платники податку окремо визначають загальний фінансовий результат за операціями з продажу або іншого відчуження цінних паперів звітного періоду відповідно до національних або міжнародних стандартів фінансової звітності (п.п. 141.2.3 п. 141.2 ст.141 ПКУ).
   
   Згідно з п.п. 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 ПКУ фінансовий результат звітного періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, які на дату перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг відповідали умовам, визначеним п. 133.4 ст. 133 ПКУ, у розмірі, що перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.
   
   Отже, в бухгалтерському обліку вартість допомоги, наданої неприбутковій організації, відображається відповідно до положень бухгалтерського обліку у складі витрат в періоді їх понесення. При визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток, бухгалтерський фінансовий результат підлягає коригуванню на суму допомоги, яка перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. Якщо в попередньому звітному році прибутку не було, бухгалтерський фінансовий результат підлягає коригуванню на всю вартість допомоги.
   
   Для цілей застосування положень п.п.140.5.9 п. 140.5 ст. 140 ПКУ у 2015 році з метою розрахунку коригуючого показника фінансовий результат (прибуток) за операціями з продажу або іншого відчуження цінних паперів, задекларований у додатку ЦП (ряд. 05 табл. 1 та ряд. 05 табл. 2) до податкової декларації з податку на прибуток банку за 2014 рік, розглядається як оподатковуваний прибуток за попередній звітний рік.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям