Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно вопроса перечисления работодателем при начислении заработной платы ЕВ для работающих инвалидов, если копия справки об установлении группы инвалидности работодателю предоставлена с опозданием

Относительно вопроса перечисления работодателем при начислении заработной платы ЕВ для работающих инвалидов, если копия справки об установлении группы инвалидности работодателю предоставлена с опозданием



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з обслуговування великих платників
   
    ЛИСТ
   
    від 18.09.2015 р. № 21991/10/28-10-06-11
   
   Щодо питання перерахування роботодавцем при нарахуванні заробітної плати ЄВ для працюючих інвалідів, якщо копію довідки про встановлення групи інвалідності роботодавцю надано із запізненням

   Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з ОВП розглянуло лист підприємства щодо питання перерахування роботодавцем при нарахуванні заробітної плати ЄВ для працюючих інвалідів, якщо копію довідки про встановлення групи інвалідності роботодавцю надано із запізненням та повідомляє.
   
   Відповідно до абзацу другого п. 1 частини першої ст. 4 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є роботодавці - підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших ЮО, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.
   
   Абзацом першим частини 5 ст. 8 Закону № 2464 визначено, що ЄВ для платників, зазначених, зокрема, у абзаці другому частини першої п. 1 ст. 4 Закону № 2464, встановлюється у відсотках до визначеної абзацом першим п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄВ (за винятком винагороди за цивільно-правовими договорами) відповідно до класів професійного ризику виробництва, до яких віднесено платників ЄВ, з урахуванням видів їх економічної діяльності у розмірі від 36,76 до 49,7 відсотка.

    Згідно з частиною тринадцятою ст. 8 Закону № 2464 єдиний внесок для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди, встановлюється у розмірі 8,41 відс. визначеної п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄВ для працюючих інвалідів.
   
   Базою нарахування ЄВ для платників, зазначених у п. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464, є, зокрема, сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суму винагороди ФО за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (абзац перший п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464).
   
   Тобто, ЄВ у розмірі 8,41 відс. встановлено для підприємств, установ, організацій та інших ЮО, де працюють інваліди.
   
   Підставою для застосування цього розміру ЄВ є завірена копія довідки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності (п. 13 розд. III Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449).
   
   Слід зазначити, що на одну застраховану особу допускається декілька записів у таблиці 6 додатка 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435, зокрема, якщо протягом одного звітного періоду застрахованій особі були здійснені нарахування виплат, у яких відрізняються база нарахування та розміри ставок ЄВ.
   
   Отже, нарахування ЄВ у розмірі 8,41 відс. на заробітну плату працюючому інваліду здійснюється в період з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання роботодавцем завіреної копії довідки з акту огляду в медико-соціальній експертній комісії та закінчується датою скасування інвалідності на підставі рішення даної комісії. При цьому, до дати одержання завіреної копії зазначеної довідки та після дати скасування інвалідності, роботодавець нараховує єдиний внесок у розмірі від 36,76 до 49,7 відс. відповідно до класу професійного ризику виробництва.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям