Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно вопросов практического использования отдельных норм п. 252.8 - 252.12 ст. 252 НКУ по рентной плате за пользование недрами для добычи полезных ископаемых

Относительно вопросов практического использования отдельных норм п. 252.8 - 252.12 ст. 252 НКУ по рентной плате за пользование недрами для добычи полезных ископаемых



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 06.10.2015 р. № 21143/6/99-99-15-04-01-15
   
   Про надання податкової консультації

   Державна фіскальна служба України на запит ТДВ від 16.09.2015 № 285 щодо питань практичного використання окремих норм пп. 252.8 – 252.12 ст. 252 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (далі – Плата), керуючись нормами ст. 52 Кодексу, повідомляє.
   
   Види товарної продукції гірничого підприємства (далі – Товарна продукція) визначаються платником відповідно до затверджених законодавством переліків видів корисних копалин, а також кодифікації товарів та послуг з урахуванням затверджених платником схем руху Товарної продукції гірничого підприємства на виробничих дільницях та місцях зберігання з урахуванням складу вихідної сировини, умов конкретного виробництва, особливостей технологічного процесу та вимог до кінцевої продукції (п. 252.5 ст. 252 Кодексу).
   
   Товариство провадить господарську діяльність з видобування вод на підставі спеціального дозволу на користування надрами від 13.06.1996 № 550. Згідно із наведеною Товариством інформацією видобута підземна вода проходить технологічну підготовку (первинну переробку). Видобута підземна вода, що пройшла первинну переробку, є Товарною продукцією, яка відповідає ДСТУ 878-93 ,,Води мінеральні питні. Технічні умови”, та об’єктом оподаткування Платою.
   
   Статтею 685 Цивільного кодексу України визначено, що продавець зобов’язаний передати покупцеві товар у тарі та (або) в упаковці, які відповідають вимогам, встановленим актами цивільного законодавства, якщо інше не встановлено договором купівлі-продажу або не випливає із суті зобов’язання.
   
   Товар повинен бути переданий у тарі та (або) упакований звичайним для нього способом в упаковку, а за їх відсутності – способом, який забезпечує схоронність товару цього роду за звичайних умов зберігання і транспортування, якщо договором купівлі-продажу не встановлено вимог щодо тари та (або) упаковки.
   
   Вказані норми поширюються, у тому числі, й на фасовані (питні, столові, мінеральні, а також мінералізовані) води тривалого зберігання та фасовані води, які є Товарною продукцією.
   
   Базою оподаткування Платою є вартість Товарної продукції, яка обчислюється у порядку, визначеному п. 252.7 ст. 252 Кодексу, за більшою з таких її величин:
   
   за фактичними цінами реалізації відповідного виду Товарної продукції;
   
   за розрахунковою вартістю відповідного виду Товарної продукції.
   
   При визначенні величини бази оподаткування Платою Товариству необхідно дотримуватися вимог пп. 252.8 – 252.15 ст. 252 Кодексу. Зокрема, при обчисленні вартості Товарної продукції за розрахунковою вартістю до витрат за податковий (звітний) період включаються витрати, визначені у пп. 252.11 – 252.12 ст. 252 Кодексу. При цьому до складу матеріальних витрат не включаються витрати Товариства, пов’язані із зберіганням, транспортуванням, пакуванням, проведенням іншого виду підготовки до реалізації відповідного виду Товарної продукції, включаючи передпродажну підготовку.
   
   Аналогічно, керуючись нормами п. 252.8 ст. 252 Кодексу, при обчисленні вартості товарної продукції за фактичною ціною реалізації суму доходу, отриманого від реалізації відповідного виду Товарної продукції за податковий (звітний) період, Товариство зменшує на суму витрат, пов’язаних з доставкою (перевезенням, транспортуванням), з урахуванням норм п. 19 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16,,Витрати” про склад витрат на збут, у частині витрат на:
   
   пакувальні матеріали для застосування готової продукції на складах готової продукції;
   
   утримання основних засобів, інших матеріальних необоротних активів, пов’язаних зі збутом продукції, товарів, робіт, послуг (операційні оренда, страхування, амортизація, ремонт, опалення, освітлення, охорона);
   
   транспортування, перевалку і страхування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов’язані з транспортуванням продукції (товарів) відповідно до умов договору (базису) поставки.
   
   Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям