Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно возможности оформления товарно-транспортной накладной с использованием факсимиле

Относительно возможности оформления товарно-транспортной накладной с использованием факсимиле



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 04.09.2015 р. N 18936/5/99-99-10-03-02-15
   
   Про надання роз'яснень

   Державна фіскальна служба України розглянула лист від платника податків щодо можливості оформлення товарно-транспортної накладної з використанням факсиміле та повідомляє таке.
   
   Згідно з Правилами перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 14.10.97 N 363, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20.02.98 за N 128/2568, товарно-транспортна накладна на перевезення вантажів автомобільним транспортом засвідчується підписом і за необхідності - печаткою (штампом).
   
   Відповідно до ст. 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" та Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 N 88, первинний документ має бути підписаний особисто, а підпис може бути скріплений печаткою. Використання при оформленні первинних документів факсимільного відтворення підпису допускається у порядку, встановленому законом, іншими актами цивільного законодавства (п. 2.5 Положення).
   
   Приписами ч. 3 ст. 207 Цивільного кодексу України передбачено, що використання при здійсненні операцій факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, електронно-цифрового підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, встановлених законом, іншими актами цивільного законодавства, або за письмовою угодою сторін, в якій повинні міститися зразки відповідного аналога їх власноручних підписів.
   
   Таким чином, використання факсимільного відтворення підпису при оформленні товарно-транспортної накладної за письмовою угодою сторін, в якій містяться зразки відповідного аналога їх власноручних підписів, не порушує законодавства України.
   
   Голова
   
Р. М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям