Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно возврата сумм излишне уплаченных денежных обязательств плательщику налогов, который ликвидируется; отностельно платы за землю

Относительно возврата сумм излишне уплаченных денежных обязательств плательщику налогов, который ликвидируется; отностельно платы за землю



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з обслуговування великих платників
   
    ЛИСТ
   
    від 03.09.2015 р. № 21445/10/28-10-06-11

   Міжрегіональне головне управління ДФС – Центральний офіс з ОВП розглянуло лист від 10.08.2015 та в межах своїх повноважень повідомляє наступне.
   
   Щодо земельної ділянки.
   
   Відповідно до п.п. 286.1 ст. 286 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. Центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно у сфері будівництва, щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця, а також за запитом відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки подають інформацію, необхідну для обчислення і справляння плати за землю, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
   
   Зарахування місцевих податків та зборів до відповідних місцевих бюджетів здійснюється відповідно до Бюджетного кодексу України (п. 10.5 ст. 10 ПКУ).
   
   Отже, з питання сплати земельної ділянки, яка розташована в будь-якому районі платнику необхідно звернутися до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки.
   
   Щодо повернення зайво сплачених коштів.
   
   Відповідно до п. 97.6 ст. 97 ПКУ від 2 грудня 2010 року № 2755-УІ із змінами та доповненнями у разі якщо у платника податків, що ліквідується, суми надміру сплачених грошових зобов’язань або суми невідшкодованих податків з відповідного бюджету перевищують суми грошових зобов’язань або податкового боргу перед таким бюджетом, суми перевищення використовуються для погашення грошових зобов’язань або податкового боргу перед іншими бюджетами, а за відсутності таких зобов’язань (боргу) перераховуються у розпорядження такого платника податків.
   
   Органи ДФС при поверненні помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань (далі – переплати) керуються ст.43 ПКУ та Порядком взаємодії територіальних органів Міністерства доходів і зборів України, місцевих фінансових органів та територіальних органів Державної казначейської служби України у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань, затвердженим наказом Міністерства фінансів України та Міністерства доходів і зборів України від 30.12.2013 № 882/1188.
   
   Повернення переплати у випадках, передбачених податковим законодавством, здійснюється виключно на підставі заяви платника податку, яка може бути подана протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми (п. 5 Порядку № 882).
   
   Відповідно до п. 11.31 р. XI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 підставою для зняття їх з обліку у контролюючих органах є надходження від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру та відомості реєстраційної картки на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи. Дата зняття з обліку відповідає даті закриття останньої інтегрованої картки платника податків або даті отримання повідомлення державного реєстратора про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи у разі, якщо на момент отримання такого повідомлення були закриті всі картки особових рахунків такого платника податків.
   
   Враховуючи вище викладене, повернення органами ДФС сум надміру сплачених грошових зобов’язань платнику податків, що ліквідується можливе у період, що передує зняттю з обліку у контролюючих органах та виключно на підставі заяви платника податків, тобто повернути зайво сплачені кошти може тільки Структурний підрозділ.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям