Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно взимания рентной платы за пользование недрами

Относительно взимания рентной платы за пользование недрами



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у м.КИЄВІ
   
    ЛИСТ
   
    від 09.09.2015 р. № 13910/10/26-15-15-05-18

   Головне управління ДФС у м. Києві розглянуло звернення платника з питань справляння рентної плати за користування надрами та в межах своїх повноважень повідомляє.
   
   Відповідно до ст. 252 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено, що до складу рентної плати входить ряд платежів, зокрема рентна плата за користування надрами для видобування корисних копалин та рентна плата спеціальне використання води.
   
   Згідно із пп. 252.1.1 п. 252.1 ст. 252 ПКУ платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є суб’єкти господарювання, у тому числі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, зареєстровані відповідно до закону як підприємці, які набули права користування об’єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами (далі - спеціальний дозвіл) в межах конкретних ділянок надр з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, у тому числі під час геологічного вивчення (або геологічного вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою) в межах зазначених у таких спеціальних дозволах об’єктах (ділянках) надр.
   
   Платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є землевласники та землекористувачі, крім суб’єктів підприємництва, які відповідно до законодавства відносяться до фермерських господарств, що провадять господарську діяльність з видобування підземних вод на підставі дозволів на спеціальне водокористування (п.п. 252.1.4 п. 252.1 ст. 252 ПКУ).
   
   Податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами для підземних вод (далі – рентна плата) обчислюються платниками за ставкою 5 відс. вартості товарної продукції гірничого підприємства (далі – товарна продукція).
   
   Базою оподаткування рентною платою є вартість товарної продукції, яка обчислюється платником у порядку, визначеному п. 252.7 ст. 252 ПКУ і визначається за більшою з таких величин:
   
   - фактичними цінами реалізації відповідного виду товарної продукції;
   
   - розрахунковою вартістю відповідного виду товарної продукції.
   
   У випадку використання платниками обсягів видобутих підземних вод виключно для власних потреб розмір бази оподаткування рентною платою визначається за розрахунковою вартістю, як сума витрат, понесених надрокористувачем як на добування, та і на первинну переробку. Витрати на первинну переробку – витрати, що пов’язані з приведенням добутої підземної води до вимог стандартів та санітарних норм – товарної продукції. Розрахункова вартість товарної продукції обчислюється платниками за формулою наведеною у п. 252.16 ст. 252 ПКУ, де витрати калькулюються в порядку, встановленому пунктами 252.11–252.15 ст. 252 ПКУ.
   
   При обчисленні податкових зобов’язань з рентної плати у 2015 році для об’єктів надр, в межах яких здійснюється видобування підземних вод, але геолого-економічна оцінка запасів корисних копалин та належне визначення коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства ще не виконані, рекомендовано Державною комісією України по запасах корисних копалин застосовувати прогнозний усереднений коефіцієнт рентабельності гірничодобувних підприємств 0,22 (лист Державної комісії України по запасах корисних копалин від 02.02.2015 № 46/07).
   
   Разом з тим, звертаємо увагу, що відповідно до п.255.2 ст.255 ПКУ у разі використання обсягів води виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб, такі водокористувачі не є платниками рентної плати за спеціальне використання води.
   
   Враховуючи зазначене, суб’єкт господарювання, що здійснює видобування прісних вод виключно для власних господарських потреб, має проводити обчислення рентної плати за користування надрами за розрахунковою вартістю видобутої води та у встановлений термін вносити її до бюджету, подавати відповідну податкову звітність. Крім того, у разі використання обсягів води для різних господарських потреб, такий водокористувач є платником рентної плати за спеціальне використання води.
   
   
   В.о. заступника начальника
   ГУ ДФС у м. Києві
Е.М. Пруднікова

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям